Nikon D4

Nikon-kuvaajien janoama ja melkoista huhumyllyä pyörittänyt D4-järjestelmärunko julkistettiin odotusten mukaisesti tänään. Nikon D4 on valmistajansa lippulaivamalli, joka sisältää runsaasti uusia ominaisuuksia etenkin videopuolelle. Runkoa odotetaan myyntiin helmikuun puolivälissä, ja sen arvioidaan maksavan noin 6100 euroa.

Kuvailmaisimena toimii kinokokoinen 16,2 megapikselin cmos-kenno. Herkkyysasetus kattaa alueen ISO 100 – 12 800, ja sitä voi laajentaa arvoihin ISO 50 ja ISO 204 800 saakka. Sarjakuvaus etenee tarkennuksen kanssa nopeudella 10 ruutua sekunnissa ja tarkennus sekä valotuksensäätö lukittuna nopeudella 11 ruutua sekunnissa.

Automaattitarkennus perustuu Nikonin aiempien ammattirunkojen tapaan 51 pisteeseen. Niistä 15 on herkkiä ristikkäispisteitä. Tarkennus toimii nyt valmistajan mukaan entistäkin paremmin ja jopa aukkoarvoon f/8 asti. Mallista D3s tuttu valotuksen 3D-värimatriisimittaus on sekin edennyt seuraavaan sukupolveen.

Etsin perustuu pentaprismaan, ja se kattaa 100 prosenttia kuva-alasta. Näytön koko on 3,2 tuumaa (8 cm) ja tarkkuus 921 000 pistettä. Näppäimet on valaistu, ja videopainike sijaitsee laukaisimen vieressä.

Valokuvien ohella Nikon D4 tallentaa videoita tarkkuudella 1920 x 1080 ja nopeudella 30p, 25p tai 24p ruutua sekunnissa. Tarkkuudella 1280 x 720 voidaan kuvata nopeuksilla 60p, 50p, 30p ja 25p ruutua sekunnissa.

Videota kuvattaessa objektiivi tarkennetaan joko kontrastimittauksella tai käsin.

Videokuvan ja äänen tarkkailussa on otettu merkittäviä edistysaskelia. Hdmi-liitännästä saa nyt ulos pakkaamattoman reaaliaikanäkymän ulkoiselle tallentimelle tai monitorinäytölle. Lisäksi kamerassa on kuulokeliitäntä, jonka kautta äänitystä voi tarkkailla. Kamerassa on oma monomikrofoni sekä liitäntä stereomikrofonille.

Otosten tallentamiseen on kaksi Compact Flash -korttipaikkaa. Nikon D4 on ensimmäisiä kameroita, joka tukee myös uusia ja pienempiä  XQD Compact Flash -kortteja. Toinen paikka on perinteisiä CF-kortteja varten.

Nikon D4 sisältää hdmi- ja ethernet-liittimet. Kameraa voi kauko-ohjata langattomasti tietokoneella. Siihen tarvitaan lisävarusteena ostettava ohjelma sekä uusi WT-5-lähetin.

Nikon D4 tulee kauppoihin helmikuun puolivälissä noin 6100 euron hintaan. Lisätietoja saa valmistajan suomenkielisiltä kotisivuilta.

Nikon D4 taka

Nikon D4 ylä

Nikon D4 sisältä

Nikon D4 valaistut näppäimet

Nikon D4 korttipaikat