Oletko aina halunnut ajaa Linuxia oheisohjelmineen Nintendo Switch -konsolilla?

Pian se on periaatteessa mahdollista (vaikkakin myös laitonta), sillä laitteessa on kriittinen haavoittuvuus, jota Nintendo ei käytännössä voi paikata ohjelmallisesti tai muuttamatta konsolinsa teknistä rakennetta.

Suunnitteluvirhe löydettiin jo kauan aikaa sitten, mutta nyt asia on virallisesti taputeltu.

Löydön tekivät fail0verflow ja Katherine Temkin, joiden ainakin väitetään kertoneen aiheesta sekä Nintendolle että ilmeisesti sen alihankkijalle nVidialle, kenties myös Googlelle.

Jälkimmäistä informoitiin ilmeisesti siksi, että joissakin Android-laitteissa käytetään samaa tekniikkaa. Dokumentaatio on joka tapauksessa vapaasti kaikkien käytettävissä.

Haavoittuvuus sijaitsee Tegra X1 -järjestelmäpiirin bootROM-osassa, joka hallinnoi laitteiston käynnistämisessä tarvittavia rutiineja.

Käytännössä kyse on laitetasolla sijaitsevasta ongelmasta, jota voi hyödyntää ilman kalliita erikoistyökaluja tai muunnelmia ja pian myös ilman sen suurempaa tietotaitoa. On nimittäin oletettavaa, että alan harrastajat julkaisevat jatkossa moninaisia aukkoon perustuvia työkaluohjelmia.

Nähtäväksi jää, aikooko Nintendo muuttaa konsolinsa teknistä rakennetta vaiko antaa asian olla.

Niin sanotut Linux-firmwaret ovat nekin kuulemma jo työn alla.

Lopputuloksena Nintendo Switchin saa toimimaan täysipainoisena Linux-taskutietokoneena, mikä on propellihattujen mielestä hienoa. Tällä hetkellä myynnissä ei ole vastaavaa laitekokoonpanoa, jota voisi käyttää paitsi Linux-täppärinä, myös pelikoneena ohjaimineen ja kosketusnäyttöineen.

Löytö joka tapauksessa mahdollistaa myös laittomien piraattipelien pelaamisen ja levittämisen, siitä ei ole epäilystäkään.

Vaan moniko sittenkään päätyy ajamaan Linuxia Switchillä, esimerkiksi tähän tapaan?

Muistetaan myös, että Nintendo Switch tunnetaan sympaattisena ja valtavirrasta poikkeava laitealustana sekä ennen kaikkea hyvämaineisena pelikoneena. Kenties Linux-yhteensopivuus ja sen ympärille kasvava pienimuotoinen virittely-yhteisö saattaisivat lopulta vain vahvistaa Switchin viehätysvoimaa.

Tiedossa on kuitenkin jonkinmoinen kilpajuoksu Nintendon ja hakkereiden välillä.

Hakkerit ovat nyt ainakin kierroksen verran edellä.