Nissan_logoKaishinsa Motorcar Works perustettiin vuonna 1911 ja sen kolmen perustajan sukunimistä (Kenjiro Den, Rokuro Aoyama ja Meitaro Yakeuchi) muodostui heidän kolme vuotta myöhemmin esittelemänsä auton prototyypin nimi DAT. Yhtiö liittyi vuonna 1931 Jitsuyo Motorsiin ja kehitti ensimmäisen Datsonin. Son-pääte tarkoittaa kuitenkin japanin kielessä tappiota ja nousevan auringon maana tunnettuun Japaniin sun sopi paremmin, joten autosta tuli Datsun. Japanissa otettiin tosin käyttöön lähes saman tien myös nimi Nissan.

Suomessa Datsunit aloittivat 1960-luvulla japanilaisten autojen voimakkaan maihinnousun voittaen niihin epäillen suhtautuneiden asiakkaiden luottamuksen. Bluebird oli ensimmäinen menestysmalli, jota seurasi 1200 Finn. Todellinen vyöry alkoi etuvetoisen 100A-mallin myötä. Sitä seurannut kookkaampi Cherry oli pitkään eniten myyty automalli Suomessa.

Datsun nimi vaihtui kaikkialla maailmassa Nissaniksi 1982 ja viistoperäinen Cherry sekä sen rinnalle tullut porrasperäinen Sunny olivat edelleen suosittuja, kuten myös vähän myöhemmin Brittein saarilla valmistettu Primera. Nissan keskittyi vuodesta 2006 alkaen katumaastureihin aloittaen vallankumouksen Qashqai-mallillaan. Sen rinnalla ovat nyt pienempi Juke ja kookkaampi X-Trail.

Japanilainen Nissan aloitti ranskalaisen Renaultin kanssa vuonna 1999 allianssin , joka on ollut taloudellinen menestys. Myös Datsun on palannut takaisin myyntiin, mutta se on saatavissa vain muutamilla kehittyvien maiden markkinoilla.

Lue myös:

Näytä kaikki Nissan-aiheiset artikkelit

Katso myös autohinnastosta eri mallien myyntihinnat.