Nokia 7700 on uusi mullistava matkapuhelin, jossa yhdistyvät iso värikäs kosketusnäyttö, uudenlainen käyttöliittymä sekä lähes kaikki ajateltavissa olevat multimultimedia- ja tiedonsiirtotoiminnot. Nokia 7700 tarjoaa mahdollisuuden jopa digitaalisten televisiolähetysten katseluun. Laitteessa oleva Visual Radio tuo myös radion näyttöön kuvat.

Nokia 7700 muistuttaa ulkoisesti ihan jotain muuta kuin matkapuhelinta. Kiiltäväpintainen ja pyöreäkulmainen laite tuo ennemminkin mieleen yöpöydällä pidettävän kelloradion muodot. Nokia on pannut uuteen medialaitteeseensa koko käyttöliittymän uusiksi.

Nokiassa ei ole perinteisiä numeronäppäimiä. Erikoisennäköistä kokonaisuutta hallitsee iso vaakatasoon käännetty, yli 65 000 värin kosketusnäyttö. Laitetta käytetään vasemmassa reunassa olevalla ristikko-ohjaimella sekä muovisella kynällä kosketusnäyttöä tikuttamalla. Kynän avulla hallitaan eri toimintoja joko näytössä näkyvien virtuaalinäppäimien, kuvakkeiden tai käsialantunnistustoiminnon kautta.

Puhelinkäytössä koko komeus nostetaan hankalasti poikittain korvalle. Puhelimeen puhutaan sen kylkisivulle samalla tavalla kuin merkin uusimmassa N-Gage-mallissa. Onneksi laitetta voi käyttää myös hands free -kaiutinpuhelimena tai siihen voi liittää kuulokkeet. Puhuminen onnistuu myös langattomasti Bluetooth-kuulokkeen kautta. Itse soittaminen käy koskettamalla vain yhteystiedoista halutun henkilön nimeä, jolloin puhelu käynnistyy.

Nokia 7700 -matkapuhelimella – jos sitä nyt voi enää sillä nimellä kutsua, pystyy kuuntelemaan MP3-musiikkia, hoitamaan sähköpostiliikennettä, surffaamaan netissä sekä vastaanottamaan verkon kautta elävää videokuvaa suoratoistona. Kyse voi olla esimerkiksi 3–5 minuutin mittaisista elokuvatrailereista, joihin voi tutustua ennakkoon medialaitteen näytöllä. Liput leffaan saa tilattua vaikka saman tien.

Medialaite tarjoaa ihan uudenlaisen tavan internetin käyttöön. Nettisivut näkyvät samanlaisina kuin tietokoneen ruudulta. Nykyistä GPRS:ää nopeammassa EDGE-verkossa toimivalla laitteella sivujen selaaminen käy kuin PC-tietokoneella ikään. Langattomasti toimivalla laitteella voi viihdyttää itseään netissä vaikka keskellä päivää täpötäydessä ruuhkabussissa. Luonnollisesti puhelimessa on kaikki uusimmat, nykyisistä kamerakännyköistä tutut MMS-kuvaviestitoiminnot. Nokia 7700 -medialaite tarjoaa alustan myös uusille ennennäkemättömille, langattomille, ääntä ja kuvaa sisältäville mediasovelluksille. Laitteessa olevan FM-radion yhteydessä GPRS-verkon kautta toimiva Visual Radio -nettisovellus tuo radion näyttöön esimerkiksi ohjelman juontajan, parhaillaan soimassa oleva levyn tai vaikkapa laulujen sanat.

Nokia 7700 on ensimmäinen matkapuhelin, jolla voi katsella myös digitaalisia televisiolähetyksiä. Pienellä, laitteen taakse akun tapaan asennettavalla Nokia Streamer DVB-H -lisäyksiköllä Nokian saa toimimaan myös digi-tv-vastaanottimena. Televisiopuhelin on Nokian mukaan toistaiseksi vasta pilottihanke. Sillä halutaan demonstroida digitaalisten televisiolähetysten vastaanotto- ja käyttömahdollisuuksia tulevaisuuden matkapuhelimissa ja multimedialaitteissa.

Nokia 7700 -medialaitteen toimitukset kauppoihin alkavan näillä näkymin vuoden 2004 toisella neljänneksellä. Laitteen hinnaksi arvioidaan kohtuulliselta kuulostavat 550 euroa. Hintaan sisältyy 64 Mt:n MMC-muistikortti.

(Tiivistelmä Raimo Ylösen artikkelista TM 20/03, s. 4-5)