Kaikkein käyttökelpoisimpaan matkapuhelimen ja kämmenmikron yhdistelmään on tähän mennessä pystynyt ainoastaan Nokia omilla kommunikaattoreillaan. Vuoden alussa myyntiin tullut uusi Nokia 9300 on järjestyksessä jo merkin seitsemäs malli. Alkuaikojen tiiliskivimäisyydestä ei ole enää tietoakaan. Nyt Nokian kommunikaattori mahtuu hyvin jopa taskuun.

Noin 13 senttimetrin pituinen ja viiden senttimetrin levyinen Nokia 9300 on selvästi pienempi ja kevyempi kuin syksyllä kauppoihin tullut 9500 Communicator. Vielä enemmän eroa kertyy 9210i-malliin. Uusi pieni koko, näyttävä hopea väritys sekä aikaisempaa linjakkaampi muotoilu viittaavat siihen, että nyt myös naisia yritetään houkutella kommunikaattorien käyttäjiksi.

Kääntyvien kansien alta paljastuu täysimittainen qwerty-näppäimistö ääkkösiä myöten sekä matkapuhelimeksi iso ja kirkas 65 536 värin näyttö. Laitteessa on monipuoliset tiedon- ja ajanhallintasovellukset sekä tuki uusimmille multimediaviesteille. Toimivan kalenterin, nettiselaimen ja sähköpostin lisäksi laite pitää sisällään mp3-soittimen sekä videonauhurin.

Pienestä koostaan huolimatta Nokia 9300 on täysiverinen työkalu. Laitetta voi käyttää pc:stä tuttuihin toimistotöihin, kuten Microsoft-pohjaisten asiakirjojen, taulukoiden ja esitysten katseluun sekä muokkaamiseen. Leveä näyttö soveltuu etenkin tekstiviestien, faksien sekä sähköpostiviestien lukemiseen ja työstämiseen.

Runsaasti pientä tekstiä sisältävien webbisivujen katseluun Nokian näyttö on tietysti pieni. Matalan näytön takia sivua joutuu vierittäminen tuon tuostakin. Myös nettisivuilla olevien linkkien ja palkkien hakeminen hiirenä toimivalla monitoimiohjaimella vaatii tarkkaa näköä ja kärsivällisyyttä.

Älypuhelimen kyseessä ollessa tärkeää on myös siihen ladattujen tietojen synkronointi pc:n kanssa. On hyvä, jos sähköpostit ja kalenteriin tehdyt merkinnät pysyvät aina ajan tasalla riippumatta siitä, tehtiinkö muutoksia sitten puhelimessa vai tietokoneessa. Nokiassa tietojen synkronointi sujuu mukana tulevan PC Suite -ohjelman ja erillisen pöytätelineen avulla. Asettamalla puhelin vain paikoilleen telineeseen, tiedot päivittyvät pc:n kanssa usb-kaapelin kautta.

Kolmitaajuuspuhelin toimii meikäläisten verkkojen lisäksi myös yhdysvaltalaisissa matkapuhelinverkoissa. Nokia 9300 kuuluu heikossakin kentässä hyvin. Myös ääni kuulokkeesta ja mikrofonista kuulostaa miellyttävältä ja tasapainoiselta. Toiminta-ajassakaan ei ole valittamista.

Ehkä jonkinlaisena miinuksena Nokia 9300:ssa voi pitää värinähälytyksen puuttumista. Meluisassa käyttöympäristössä puhelut saattavat mennä sivu suun yksinkertaisesti siitä syystä, ettei hälytystä aina kuule. Langattoman wlan-yhteyden puuttumista useimmat pitävät yhdentekevänä. It-alan ammattilaisia lukuun ottamatta moni tuskin sitä osaa edes kaivatakaan.

(Tiivistelmä Raimo Ylösen artikkelista TM 4/05, s. 36-37)