Muistiinpanot ja lehtiöön käsin tehdyt piirrokset saa nyt talteen uudella Nokian digikynällä. Kynässä oleva pieni kamera tallentaa kirjoitukset muistiin, josta ne voidaan langattoman bluetooth-yhteyden avulla matkapuhelimen kautta lähettää eteenpäin. Muistikirjaan tai kalenteriin käsinkirjoitettuja tietoja ei enää tarvitse uudelleen kirjoittaa tietokoneen ymmärtävään muotoon.

Nokian digitaalikynällä muistiinpanot on mahdollista tallentaa muistiin heti paikan päällä ja siirtää ne myöhemmin kannettavaan tietokoneeseen tai vaikka matkapuhelimen välityksellä vastaanottajan sähköpostiin.

Nokian kynässä on pieni kamera, joka kuvaa sata kuvaa sekunnissa tavallisen kuulakärkikynän piirtämää janaa paperilla. Jotta liikesuunnat erottuisivat, paperin on oltava rasteroitua. Erikoispaperin pinnalle on painettu lähes silmin näkymätön, erittäin tiheä pistekuvio, josta kamera erottaa yksilölliset kuviot. Kynän prosessori pystyy kameran ottamasta kuvasta päättelemään, missä kohtaa paperia kirjoitus kulloinkin menee ja mihin suuntaan edetään. Erikoispaperin käyttö tietysti rajoittaa kynän käyttöä ja antaa helpon rahastusmahdollisuuden sovelluksia kauppaaville.

Markkinoilla on jo sovelluksia, joissa käytetään erikoispaperille painettuja lomakkeita ja tekstin tunnistusta arkipäiväisessä käytössä. Esimerkiksi lääkärin määräämät lääkkeet saadaan välitettyä käsinkirjoitetusta reseptistä apteekkiin. Lääkäri täyttää esitäytetyn lomakkeen digikynällä, ruksaa tarvittavat vaihtoehdot ja kirjoittaa tekstit hyvällä käsialallaan. Lomakkeen tiedot lähtevät eteenpäin matkapuhelimella palvelimeen, jossa lomakkeen tiedot puretaan selväkielisiksi ja lähetetään kirjallinen lääkemääräys potilaan paikalliseen apteekkiin odottamaan noutoa.

Digikynän kuva välitetään tavalliseen gif-muotoon pakattuna kuvatietona. Erilaiset käsialan tunnistusohjelmat tekevät kuvasta tarvittaessa selkokielistä tekstiä. Kynällä on mahdollista tuottaa myös suoraan konekirjoitustekstiä. Myös lopullisen digiversion väritys voidaan valita symbolikoodia painamalla. Kameran välittämiä, paperille painettuja symboleja käytetään myös tietokoneen ymmärtämien komentojen koodaamiseen, kuten lähetä tai aloita uusi viesti.

Uudelle erikoispaperikalenterille digikynällä tehdyt muistiinpanot ja kokouspäivämäärät päivittyvät automaattisesti työpaikan kalenteriohjelmaan, kun kynä laitetaan usb-liitännällä varustettuun lataustelineeseen.

Koska kynässä ei ole näyttöä ja tilan ilmaisuvalojakin vain kolme, kirjoittajalle kerrotaan kynän toiminnasta värinän avulla. Kynän runko värisee aina, kun lähetys aloitetaan, suojus laitetaan takaisin päälle, tai jos ongelmia esiintyy.

Kynässä on yhden megatavun sisäinen muisti, johon mahtuu käytännössä noin sadan A5-kokoisen muistilapun tiedot. Nokia Digital Pen -kynä käyttää tavallisia perusmustesäiliöitä, joita on saatavana kirja- ja paperikaupoista.

Tulevaisuudessa digikynään on tulossa muun muassa viivakoodin tunnistusohjelmia. Nokia Digital Pen on jo nyt hauska lisälaite matkapuhelimeen, ja se toimii useimpien bluetooth-kännyköiden kanssa saumattomasti.

(Tiivistelmä Ilkka Herttuan ja Raimo Ylösen artikkelista TM 4/05, s. 38)