Elämä Norjan Huippuvuorilla ei ole helppoa. Vuorokauden keskilämpötila nousee hädin tuskin nollan yläpuolelle vain kesäkuukausina, eivätkä nälkäiset jääkarhut ainakaan helpota elämää alueella.

Karuista oloista huolimatta Huippuvuorillakin asuu ihmisiä. Saariston suurin asutuskeskus on Longyearbyen kaupunki, jonka asukasluku on reilu 2100 ihmistä.

Vuonna 1906 hiilikaivostyöläisten kodiksi perustettu kaupunki on pohjoisin yli tuhannen ihmisen asutuskeskus maailmassa. Se on koti myös useille maailman pohjoisimmille asioille. Siellä sijaitsee muun muassa maailman pohjoisin yliopisto sekä kaupallinen lentokenttä.

Koska elinolosuhteet Longyearbyenissä ovat lievästi sanottuna haasteelliset, on asukkaiden suojelemiseksi keksitty tiettyjä, melko tiukkoja sääntöjä.

Alkoholinkulutusta säännöstellään vastaavalla alkoholikortilla, jollainen oli käytössä myös Suomessa vuoteen 1970 asti. Longyearbyenin täysi-ikäinen asukas voi ostaa kuukaudessa enintään 24 tölkkiä mietoja alkoholijuomia ja kaksi pulloa väkijuomia.

Kissojen pitäminen on laitonta, sillä niiden pelätään ajavan alueella elävät arktiset linnut sukupuuttoon. Kaupungista on myös laitonta poistua ilman asetta. Tämä johtuu siitä, että jääkahun päivälliseksi joutuminen on kiellettyä. Itse asiassa se on laitonta, kuten kuoleminen Longyearbyenissä ylipäätään.

Panoramakuva Longyearbyenistä heinäkuulta 2011. (Kuva: Hylgeriak/Wikimedia Commons)

Vuosina 1918–1919 maailmalla riehunut espanjantauti tappoi maailmanlaajuisesti vähintään 50 miljoonaa ihmistä. Tauti levisi myös arktisille alueille ja Longyearbyenissä siihen menehtyi 11 ihmistä.

Heidät haudattiin pienelle hautausmaalle ikiroutaan. Ja kuten tiedämme, ikirouta on kuin pakastin, joka estää ruumista mädäntymästä. Hapeton, kylmä ja pimeä ikirouta pitää myös espanjantaudin aiheuttaneen H1N1-viruksen hengissä. Tautiin Huippuvuorilla menehtyneet ihmiset voivatkin tulevaisuudessa tarjota tutkijoille mahdollisuuden kehittää rokotteen virusta vastaan.

Mutta sillä välin on tarpeetonta ottaa riskiä, että tauti pääsisi jälleen riehumaan vapaasti. Siksi Longyearbyenissä ei haudata ihmisiä, ja lähellä kuolemaa olevat ihmiset kuljetetaan takaisin manner-Norjaan elämään viimeisiä päiviään.

Tapaturmaisilta kuolemilta ei kuitenkaan voi välttyä. Kaupunkia aika-ajoin uhkaavat lumivyöryt tappavat ihmisiä jääkarhujen lisäksi. Yllättävän kuolemantapauksen sattuessa kuolleen omaiset voivat hakea valtiolta lupaa tuhkien hautaamiselle Longyearbyenin maaperään. Mikäli lupaa ei saada, joudutaan ruumis kuljettamaan haudattavaksi muualle.

Aiheesta kertovat The Daily Mail sekä Half as Interesting -Youtube-kanava (video alla).