Norjasta on löytynyt erikoinen 600 vuotta vanha noppa, kertoo Norjan kulttuurintutkimuslaitos.

Bergenissä olevalla kaivuupaikalla löytyneessä puisessa ”huijarin nopassa” ei ole lainkaan ykköstä ja kakkosta. Arpakuutio löytyi 1400-luvulla rakennetulta alueelta Bergenin Vågsbunnenilta, joka oli tuolloin tiheästi asutettu alue ja jossa oli paljon pubeja ja majataloja.

Alueella on luultavasti pelattu paljon erilaisia uhkapelejä, ja tätä noppaa on käytetty todennäköisesti silloin näissä peleissä.

Bergenistä löytynyt puinen huijarinoppaa painaa 16,7 grammaa. Kuva: Angela Weigand

Aiemmin arkeologit ovat löytäneet Bergenistä yli 30 keskiaikaista noppaa, mikä viittaa siihen, että uhkapelit ovat olleet suosittuja tuolloin. Tämä noppaa poikkeaa normaalista kuusitahoisesta nopasta siten, että sillä ei ole mahdollista heittää ykköstä tai kakkosta. Sen sijaan nopassa on kaksi nelosta ja kaksi viitosta.

Norjan kulttuurintutkimuslaitoksen arkeologi Ingrid Rekkavik sanoo, että noppaa on luultavasti käytetty Passe-dix-nimisessä noppapelissä. Siinä on kaksi pelaajaa, joista kukin heittää kolmea noppaa. Tavoitteena on saada yhteissummaksi vähintään 10, ja se joka saa ensimmäisenä vähemmän kuin 10, häviää. (Keskimääräinen heitto Passe-dixissä on 10,5, koska yhden nopan keskimääräinen tulos on 3,5. Jos käyttää huijarin noppaa, keskimääräinen heittotulos nouseekin 11,5:een, mikä tekee voittamisesta todennäköisempää.)

”On jännittävää kuvitella tämän nopan viimeistä peliä – paljastuiko huijari?” Rekkavik sanoo tiedotteessa. ”Oliko siellä iloinen ystäväjoukko, missä tällainen huijaus voitiin kuitata huumorilla, vai tappelivatko vihaiset vedonlyöjät väkivaltaisesti keskenään?”

Norjasta löytyneet nopat eivät ole nopiksi erityisen vanhoja, vaan noppateknologia ulottuu lähes 5000 vuoden päähän menneisyyteen. Vanhimpien noppien oletetaan olevan peräisin Lähi-idästä. Vanhimpia tunnettuja on mesopotamialaisesta haudasta löydetty noin 2 400 vuotta ennen ajanlaskun alkua valmistettu noppa.

Lue Tekniikan Maailmasta vuodelta 1973 juttu ”digitaalisesta nopasta”!