NOKIA esitteli hiljattain ensimmäisen GPRS-puhelimensa. Asiassa ei ole mitään ihmeellistä. Nokia on vähän myöhässäkin, sillä sen tärkeimpien kilpailijoiden Motorolan, Ericsonin ja Siemensin vastaavat puhelimet ovat olleet myynnissä jo jonkin aikaa. Vasta Nokian mukaantulo vauhdittaa kuitenkin koko kehitystä.

GPRS-tekniikalla internet-yhteydet ja sähköposti pelaavat paljon nopeammin kuin tavallisella GSM:llä. Vihdoinkin ollaan tilanteessa, että internetiin perustuvat WAP-palvelut – esimerkiksi tuoreimpien uutisten, säätietojen ja urheilutulosten välittäminen matkapuhelimen näyttöön – alkavat toimia, ja mikä tärkeintä, niistä ei tarvitse maksaa yhtä paljon kuin tähän asti. Todennäköisesti palveluja aletaan voimakkaasti kehittää. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

GPRS on pakettikytkentäinen, eli datapaketteja välitetään silloin, kun GSM-kanavilla ei ole puheliikennettä. Ratkaisun avulla voidaan hyödyntää vapaana olevaa kapasiteettia. Tämä taas merkitsee sitä, että samalla kun WAP-palvelut teknisesti paranevat, ne myös halpenevat. Hinnoittelu perustuu siirretyn datan määrään eikä yhteysaikaan. Puhelinlaskun maksajalle asia on erittäin merkittävä.

Vaikka WAP-palveluista ei meillä tähän asti olla oltu kovin innostuneita, tilanne saattaa GPRS:n myötä muuttua. Räjähtihän henkilökohtaisten tekstiviestienkin lähettely yllättävän jyrkkään kasvuun, kun niitä pienen harjoittelun jälkeen opittiin käyttämään. Tällä hetkellä tekstiviestejä lähetellään Suomessa jo miljardin markan edestä vuodessa.

Pohjimmiltaan GPRS:n tarkoitus on tietenkin tuoda markkinoille uusi uljas puhelinluokka, jonka avulla vaikeuksissa olevalle alalle saadaan uutta potkua. On mielenkiintoista nähdä, kuinka siinä onnistutaan. Ainakin ostajille on tarjolla todellista lisäarvoa, jos heillä – meillä kaikilla – riittää kykyä ja halua omaksua uusia asioita.

(Pääkirjoitus TM 17/2001, s. 7)