Jatkuva vähän tai paljon nukkuminen on kardiologien mukaan haitaksi sydämelle. Tieto käy ilmi tutkimuksesta, joka julkistettiin vastikään Euroopan kardiologijärjestön ESC:n (European Society of Cardiology) kongressissa.

”Vietämme kolmasosan elämästämme nukkuen, mutta tiedämme vain vähän tämän biologisen tarpeen vaikutuksista sydänterveyteen”, toteaa tutkimuksen tekoon osallistunut kardiologi Epameinondas Fountas Science Daily -julkaisulle. Fountas edustaa Onassis-nimistä ateenalaista sydänkirurgian keskusta.

Tutkimuksessa analysoitiin unen keston ja sydän- ja verisuonitautien yhteyttä yhdistellen tuoreita tutkimustuloksia aiempiin tietoihin. Mukana oli kaikkiaan 11 tutkimusta, joiden aineisto käsitti yli miljoona aikuista.
Tutkimusaineiston tapaukset jaettiin vähäunisiin (alle kuusi tuntia) ja pitkäunisiin (yli kahdeksan tuntia yössä nukkuviin). Ryhmiä verrattiin viiteryhmään, jonka jäsenet nukkuivat 6–8 tuntia yössä.

Tutkijat havaitsivat, että sekä lyhyt- että pitkäunisilla oli kohonnut riski saada sepelvaltimotauti, aivoinfarkti ja aivoverenvuoto. Kuoleman riski oli näin ollen suurempi kuin viiteryhmään kuuluvilla.

Syy lyhyen tai pitkän unen haitallisuuteen ei ole kuitenkaan vielä selvillä.

”Lisätutkimus on tarpeen, jotta saamme selville, miksi tarkalleen ottaen on näin. Tiedämme kuitenkin, että uni vaikuttaa elimistössä muun muassa verensokeritasoon, verenpaineeseen ja tulehdusarvoihin – ja kaikilla näillä on yhteys sydän- ja verisuonitauteihin”, Fountas toteaa.

Lyhytaikaiset vähän tai pitkään nukkumisen jaksot eivät juuri vaikuta sydänterveyteen, vaan ongelmat ilmenevät vasta pitemmän ajan kuluessa.

Kardiologit muistuttavat, että on olemassa monia hyviä keinoja saavuttaa optimaaliset 6–8 tunnin yöunet – esimerkiksi se, että menee joka ilta samaan aikaan nukkumaan ja nousee aina aamuisin ylös suunnilleen samaan aikaan. Alkoholin ja kofeiinin välttäminen, terveet ruokailutavat ja fyysinen aktiivisuus edistävät nekin hyvää yöunta.

Asiasta tiedotti ESC ja uutisoi Science Daily.