Kuuden tunnin yöunet saattavat aiheuttaa kehossa nestehukkaa, kertoo uusi tutkimus. Tutkijat havaitsivat kiinalaisia ja yhdysvaltalaisia koskeneessa tutkimuksessa, että kuusi tuntia yössä nukkuneilla on huomattavasti väkevämpää virtsaa kuin muilla. Lisäksi heillä on 16–59 prosenttia suurempi todennäköisyys kärsiä nestehukasta kuin niillä, jotka nukkuvat säännöllisesti kahdeksan tuntia.

Tutkimus on julkaistu lehdessä Sleep. Siitä uutisoi Science Alert.

Tutkijoiden mukaan kyse saattaa olla kehon hormonijärjestelmästä, joka säätelee nesteytystä. Liian lyhyen yöunen takia hormonijärjestelmän ”kellotus” saattaa heilahtaa niin, ettei kehon nesteytyksestä vastaavaa hormonia ehdi erittyä riittävästi.

Tutkijat keskittyivät vasopressiini-hormonin vaikutukseen. Se on antidiureettinen hormoni. Sitä valmistaa synteettisesti aivojen hypotalamus. Aivolisäkkeen takalohkon kautta se erittyy vereen. Tämän peptidihormonin vaikutuksesta virtsaneritys vähenee ja virtsa väkevöityy.

Vasopressiinilla on merkittävä tehtävä varmistaa, että keho ei menetä liikaa nestettä nukkuessa.

Tutkimuksessa kysyttiin yhteensä 25 000 aikuisen kiinalaisen ja yhdysvaltalaisen nukkumistavoista. Lisäksi heiltä otettiin virtsanäytteitä.

Vasopresiiniä ei varsinaisesti mitattu, mutta tutkijat tulkitsivat sen ilmenemistä esimerkiksi virtsan vesipitoisuuden perusteella.

Tutkimuksen perusteella ei voida vielä osoittaa suoraa syy-yhteyttä lyhyiden yöunien ja nestehukan välillä. Tulos on vasta oletus näiden kahden välisestä biologisesta suhteesta.

Tutkijoiden mukaan tarvitaan vielä suurempi tutkittavien joukko ja useampien päivien seuranta, jotta näiden kahden tekijän yhteys voitaisiin todentaa.

Säännöllisen nestehukan seurauksia kannattaa silti tarkkailla, sillä ne ulottuvat laajalle. Säännöllinen nestehukka aiheuttaa mielialan vaihtelua, tiedonkäsittelykykyjen heikentymistä sekä munuaisten toiminnan ja fyysisen toimintakyvyn heikkenemistä.