Tätä voi kutsua vaihtoehtoiseksi voimanlähteeksi.

Joukko egyptiläisiä opiskelijoita on uutistoimisto Reutersin mukaan kehitellyt auton, jonka käyttövoimana toimii happi.

Helwanin yliopiston opiskelijoista koostuva ryhmä rakensi Reutersin mukaan päättötyönään yhden hengen miniauton, jonka käyttövoimana toimii kompressoitu happi. Auto muistuttaa lähinnä pienoiskokoista karting-autoa.

Opiskelijoiden mukaan heidän kehittämänsä härveli yltää 40 kilometrin tuntinopeuteen, ja sillä voi ajaa 30 kilometriä yhdellä ”tankkauksella”. Rakennuskustannukset ovat vain 1 000 dollaria.

”Ajoneuvon valmistuskustannukset eivät ole juuri mitään”, sanoo auton suunnitteluun osallistunut Mahmoud Yasser Reutersilla. ”Se käyttää käytännössä vain tiivistettyä ilmaa. Polttoaine ei maksa mitään, eikä sitä tarvitse viilentää.”

Opiskelijaryhmä hakee nyt rahoitusta hankkeelleen, jotta näitä autoja voidaan saada massatuotantoon. He uskovat voivansa kehittää auton, jonka huippunopeus yltää 100 kilometriin tunnissa ja jolla voidaan ajaa 100 kilometriä tankkausten välillä.

Äkkiseltään kysymykseksi kyllä nousee, kuinka käytännöllistä on ”tankata” autoa vähän väliä uusilla happisäiliöillä. Mutta kiistämättä idea on ainakin ympäristöystävällinen.

Autosta ei näytä olevan saatavilla tarkempia teknisiä spesifikaatioita Reutersin jutun lisäksi ainakaan yliopiston nettisivulla, joten on vaikea esittää kovin tarkkaa arviota siitä, millainen auton toimintamekanismi käytännössä on.

Päivitys 13.8. Täsmennetty otsikkoa: autoa tankataan siis nimenomaan hapella, ei ilmalla.