Sähköautomaailmassa on uusi muoti-ilmiö, jossa autoja varaillaan ennen kuin niitä on nähty, koeajosta puhumattakaan.

Vähänkään autoalaa seuraavat muistavat, kuinka sadattuhannet innokkaat tallettivat Teslalle tuhannen euron ennakkovarausmaksun Model 3:sta.

Norjassa Audi avasi mahdollisuuden varata sähkökatumaasturinsa jo huhtikuussa 2017 ja yli 4 000 sikäläistä on varannut omansa.

Nyt suomalaisille suodaan sama mahdollisuus. Ostaja täyttää nettilomakkeen ja maksaa 2 000 euron ennakkovarausmaksun. Näin hän saa oman autonsa ensimmäisten joukossa, kun asiakastoimitukset alkavat.

Auton hyviin puoliin kuuluu muun muassa se, että sitä voi ladata jopa 150 kW:n teholla. Puolessa tunnissa saa siten runsaasti virtaa akkuun.

Ainakin aluksi uutuuden tuotantomäärä on rajattu, joten ennakkovaraus nopeuttaa merkittävästi auton saantia.

Audin sähkökatumaasturin ensi-ilta on elokuun lopulla ja paikkana on Bryssel. Auton valmistus ja myynti alkavat syksyn kuluessa. Ensimmäisiä asiakkaille toimitettavia autoja odotetaan Suomeen vuoden 2019 alkupuolella.

Tuotantoautosta ei tiedetä vielä kovin paljon, mutta se lienee pitkälti E-Tron -prototyypin kaltainen.

Auton hyviin puoliin kuuluu muun muassa se, että sitä voi ladata jopa 150 kW:n teholla. Puolessa tunnissa saa siten runsaasti virtaa akkuun.

Uuden WLTP-mittaustavan mukaan auton 95 kilowattitunnin litiumioniakku riittää yli 400 kilometrin toimintamatkaan.

Audin sähkökatumaasturin varusteista kerrotaan sen verran, että siinä on vakiona säädettävällä iskunvaimennuksella varustettu mukautuva ilmajousitus. Tavallisten ulkopeilien tilalle saa lisävarusteena ensimmäistä kertaa tuotantomallissa virtuaaliset ulkopeilit. Niissä perinteisten peilien tilalle asennetut kamerat välittävät kuvaa ohjaamon oled-näytöille.