Pohjois-Korean ydinkokeissaan käyttämä Mantap-vuori on lopulta romahtanut, kertovat kiinalaislähteet. Asiasta raportoi muun muassa hongkongilainen South China Morning Post.

Romahduksen seurauksena muun muassa Kiina on vaarassa altistua laskeumalle. Asian vahvisti kaksi erillistä tutkijaryhmää Kiinasta.

Pohjois-Korean viimeaikaisista ydinkokeista viisi on tehty maan luoteisosassa sijaitsevan Punggye-rin sotilastukikohdassa, ja itse testit on tehty Mantap-vuoren alla olevissa luolissa.

Toisen tutkijaryhmän mukaan viimeisimmän räjähdyksen seurauksena vuoreen on avautunut aukko, joka sittemmin on romahtanut itsensä päälle. Toisen ryhmän havaintojen mukaan vuoressa olisi virtauskanava, josta ydinräjähdyksen materiaalia pääsisi purkautumaan ilmakehään.

Havaintojen mukaan vuoressa olisi virtauskanava, josta ydinräjähdyksen materiaalia pääsisi purkautumaan ilmakehään.

Hefeissä sijaitsevan Kiinan tieteen ja teknologian yliopiston geologi Wen Lianxingin johtaman tutkijaryhmän mukaan vuoren romahdus tapahtui viime syksynä Pohjois-Korean testattua vetypommia 700 metrin syvyydessä vuoren huipun alla.

”On tärkeää, että jatkamme tapauksen aiheuttamien mahdollisten radioaktiivisen materiaalin vuotojen seuraamista”, Wenin ryhmä korostaa.

Pohjois-Korea on käyttänyt 2100 metriä korkeaa Mantap-vuorta ydinkokeissa siksi, että sen on uskottu kestävän ilman rakenteellisia vaurioita. Ulkomaiset tahot ovat kuitenkin jo jonkin aikaa pelänneet vuoren romahtamista.

Maan johtaja Kim Jong-un on ilmeisesti antanut tapauksen johdosta käskyn pidättäytyä toistaiseksi uusista ydinkokeista.