Otsalamput ovat kehittyneet viime vuosina valtavasti, ei vähiten LED-tekniikan edistymisen myötä. Laitteet ovat entistä kevyempiä, mutta ne valaisevat tehokkaammin.

Juoksijalle pitkä valosäde

Seuraavaksi onkin sitten syytä miettiä, mikä on otsavalaisimesi pääasiallinen käyttötarkoitus – tämä auttaa sinua löytämään juuri itsellesi parhaiten sopivan laitteen.

Juoksija tarvitsee esimerkiksi otsavalaisimen, jossa on pitkälle kantava valokeila. Kävelijä tai käsillään työskentelijä hyötyy puolestaan eniten lyhyen kantaman valosta, joka näyttää leveälle lähiympäristöön.

Juoksijan otsavalaisimen on tietenkin hyvä olla myös mahdollisimman kevyt ja ergonomisesti miellyttävä. Vähemmän intensiivisessä liikunnassa painottuvat muut kriteerit, esimerkiksi suorituskyky ja akun kesto.

Punainen valo kartturille

Jos tutkit pimeässä usein karttoja tai liikut vaikkapa pulpettiveneellä, jonka sisusta on valkoista lasikuitua, niin hyödyt otsavalaisimesta, josta saat tarvittaessa myös punaista valoa. Kun käytät punaista valoa lähietäisyydellä, niin vältyt hämäräsokeudelta, kun suuntaat jälleen valkoisen valon avulla katseesi kauemmaksi. Punainen valo vähentää myös lähellä olevien häikäistymistä.

Vaihtoehtoja myös todellisille hifistelijöille

Tarjolla on myös otsavalaisimia, jotka on suunniteltu vaihtuviin ympäristöihin. Petzlin Reacktikissa ja Naossa on elektroniikkaa, joka mittaa takaisin heijastuvan valon määrää ja muuttaa valaisimen valokeilan muotoa ja voimakkuutta käyttöympäristön mukaan. Ympäristön vaihtuvaan valaistukseen suunnitelluilla, eli reaktiivisilla valaisimilla on useita etuja perinteisen otsavalaisimiin. Valoa on aina oikea määrä oikeassa paikassa. Käsin säätämisen tarve vähenee. Paloaika samalla akulla on selkeästi pidempi, kun valoa ei tuhlata turhaan.

Petzl Reacktik ja Nao -otsavalaisimia voi ohjata myös Bluetoothin ja My Petzl Light-sovelluksen avulla. Jos tiedät vaikkapa, että kalastusreissusi kestää neljä tuntia, voit ohjelmoida otsavalaisimesi niin, että se tarjoaa joka hetkeksi juuri ideaalin valomäärän. Näissä ladattavissa otsavalaisimissa on myös se hyvä puoli, että akun lataustason voit tarkistaa tarvittaessa kännykästä. Ilman seurantamahdollisuutta paristojen hiipuminen voi tulla ikävänä yllätyksenä.

 

Tehokas otsavalaisin on usein tarpeellinen myös autoilijalle.  

Paristoilla vai ladattavalla akulla?

Kolmas keskeinen kysymys on se, että kuinka paljon otsavalaisinta käytät. Satunnaisessa ja vähäisessä käytössä pärjäät hyvin paristoilla. Mikäli laite on ahkerassa käytössä, niin ladattava otsavalaisin tulee pitkän päälle paljon halvemmaksi. Sen lisäksi löytyy sellaisia laitteita joissa voit käyttää molempia. Näitä Hybrid Concept -valaisimia ovat esimerkiksi monikäyttöinen Petzl Actik Core -malli. Alla olevalta videolta saat varmasti vinkkejä siitä, mikä vaihtoehto sopii sinulle parhaiten.

PETZL ACTIK CORE – AKTIIVISEEN JA VAATIVAAN KÄYTTÖÖN

  • Pieni, mutta erittäin suorituskykyinen niin lähivalaisutarpeeseen kuin nopeaankin liikkumiseen tarkoitettu otsavalaisin
  • Valoteho jopa 350 lumenia
  • Toimii sekä ladattavalla Petzl Core li-ion akulla että suoraan kolmella AAA-sormiparistolla
  • Valkoinen valo, jossa kaksi erimuotoista valokeilaa, joilla valaistus ja paloaika saadaan käyttötarpeen mukaisiksi
  • Myös hämäränäön säilyttävä punainen valo sekä havaittavuutta lisäävä punainen vilkku
  • Kantama max 95 m
  • Paloaika eco-tilassa 160 h
  • Paino Core-akulla 80 g
  • Saatavilla myös lisävaruste Noctilight, jolla otsavalaisimen voi muuttaa lyhdyksi
  • Suositushinta 69,95 €

Tutustu laajaan Petzl-valikoimaan 

Osallistu arvontaan!

Missä tilanteessa käyttäisit otsavalaisinta?

Vastaa kyselyyn ja voita upea Petzl Actik Core -otsavalaisin (arvo 69,95€) . Arvomme valaisimen kaikkien kyselyyn vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken. Kampanja on voimassa 11.9.–10.10.2017. Vastanneiden nimi- ja osoitetietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti. Lisätietoja Otavamedia Oy:n rekisteriselosteesta.