Jos lukeudut siihen puoliskoon maailman väestöstä, joka on tänäkin kesänä virittäytynyt jalkapallon maailmanmestaruuskisojen taajuuksille, olet saattanut ihmetellä pelaajien tapaa kaataa juomaa suuhunsa ja sylkeä sen sitten saman tien pois.

Monissa peleissä tällainen menettely on ollut jopa yleisempää kuin oikeaoppinen juominen, jossa suuhun kaadettu neste myös nielaistaan.

Mistä kummallisessa käyttäytymisessä on kyse?

The New York Times on nyt selvittänyt asiaa urheilufysiologeilta ja ravitsemustieteilijöiltä. Asiantuntijoiden mukaan pelaajat käyttävät ”hiilarihuuhteluna” (engl. carb rinsing) tunnettua tekniikkaa, joka huijaa elimistöä pitämään suorituskykyä yllä.

”Tutkimuksilla on osoitettu, että hiilarihuuhtelu voi parantaa suorituskykyä.”

Hiilihydraattipitoista urheilujuomaa suussaan purskuttava pelaaja huijaa aivonsa mielihyvä- ja palkitsemiskeskukset luulemaan, että lisää energiaa on tulossa. Tämän uskotaan lisäävän lihasten suorituskykyä ja vähentävän uupumusta, asiantuntijat toteavat.

Englannin valioliigan asiantuntijan mukaan hiilarihuuhtelulla pyritään myös välttämään kramppeja ja juomisen mukanaan tuomaa raskasta oloa ja vatsavaivoja. Toki pelaajien täytyy muistaa aika ajoin myös juoda, sillä elimistöään ei pysty huijaamaan toimimaan täydellä teholla täyttä yhdeksääkymmentä minuuttia.

Tekniikan käyttäminen on lisääntynyt huippu-urheilussa viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana. Sen potentiaalisia hyötyjä on myös tutkittu erinäisissä tutkimuksissa.

Tutkimuksilla on osoitettu, että hiilarihuuhtelu voi parantaa suorituskykyä, kun nestettä purskutellaan suussa viidestä kymmeneen sekuntia. Mitä pidempään, sen parempi, sillä tällöin useampi suun reseptoreista joutuu kosketuksiin hiilihydraattien kanssa.

Tutkimuksissa on kuitenkin huomattu, että parhaan hyödyn tekniikka tarjoaa urheilusuorituksissa, jotka kestävät puolesta tunnista tuntiin.

Jalkapallon osalta tutkimustyö on vasta varhaisessa vaiheessa. Kukaan ei osaa vielä sanoa, onko tekniikalla vaikutusta jalkapallon lajikohtaisiin seikkoihin, kuten pallon käsittelykykyyn tai laukomiseen.

”Jalkapalloa ajatellen paras tekniikka voisi olla purskutella juomaa suussa ja sitten nielaista se”, Hertfordshiren yliopiston fysiologi Lindsay Bottoms toteaa.

Hiilarihuuhtelu voi myös tehostaa väsyneen pelaajan kognitiivisia kykyjä, mikä auttaa esimerkiksi tekemään parempia päätöksiä kentällä.

Huipputason urheilussa etua vastustajaan haetaan pienimmistäkin asioista. Tällä tasolla ne voivat ratkaista pelin suuntaan tai toiseen. Vaikka varsinainen tiede menettelyn takana on vielä huteraa, on pelaajien usko menetelmän tehoon riittävä peruste sen käytölle.

Haittaa siitä ei ainakaan ole, paitsi mahdollisesti hampaille, asiantuntijat toteavat.

Lisää aiheesta The New York Timesin sivuilla.