Forza Horizon 4 on rentojen autopelien ystäville kuin toiveuni – tai ainakin siitä on vaikea löytää mitään isoa parannettavaa.

Se on paitsi julmetun laaja Iso-Britanniaan sijoittuva leikkikenttä, myös kokeiluun ja seikkailuun innostava autoilun keidas.

Ensimmäisiä perehdytystunteja lukuun ottamatta lähes minne tahansa voi mennä ja lähes mitä tahansa voi tehdä, kunhan se siis onnistuu kuskin paikalta.

Xbox One X:llä voi valita, pyöriikö peli 4K-tarkkuudella vaiko 60 ruutua sekunnissa.

Edeltäjiensä tapaan Forza Horizon 4 on niin sanottuun ”vapaaseen maailmaan” perustuva kaahailu, jossa paahdetaan niin maantiellä kuin maastossa, kaupungissa tai kylillä, mutta silti kohti jotain seuraavaa tavoitetta, haastetta tai kilpailua.

Mutta tässä pelissä ei missään vaiheessa junnata yhtä ja samaa kisaa, saati viilata niitä sekunnin viimeisiä sadasosia pois kierrosajoista, ellei välttämättä halua.

Ja vaikka aitoja autoja on mukana peräti 450 kappaletta, nekään eivät varsinaisesti näyttele pääosaa.

Forza Horizon 4 sekoittaa yhteisöllistä verkkopeliä ja perinteistä soolokokemusta niin sulavasti yhteen, että pääroolin varastaa sittenkin Iso-Britannia ja sen monien persoonallisten yksityiskohtien luoma tunnelma.

Meno sopii sekä sooloilijoille että nettipelaajille.

Esimerkiksi kisojen aikana ei aina tule edes miettineeksi mahdollisia sijoituksia tai palkintorahoja, vaan pelissä jotenkin vain kruisailee menemään, leppoisassa hengessä maisemista nauttien.

Autot luovat toki kaivattua vaihtelua maisemien vaihtoon, koska kalustoa on niin laidasta laitaan, sekä hintaluokan että tyylin suhteen.

Vallalla on letkeä fiilis, minkä ansiosta Forza Horizon 4 on omiaan nitistämään tylsiä puolituntisia silloin tällöin ilman verenmakua suussa tai tiukalle viritetyn vaikeustason tuottamaa turhautumista.

Niinpä se sopii oikeastaan erityisen hyvin juuri heille, jotka eivät pelaa yleensä autopelejä, ainakaan säännöllisesti. Toisaalta lajityypin vannoutuneet ystävät tykkäävät siitä ihan yhtä lailla.

Peli onnistuu virkistämään kolmososassa jo hieman nuupahtaneen konseptin uuteen kukoistukseen.

Aina tuntuisi olevan jotain tekemistä, jotain löydettävää, jotain tavoiteltavaa, jotain kisattavaa. Ja vaikkei olisikaan, mikä lopulta estää suuntaamasta auringonlaskun suuntaan lusikka pohjassa ja kahva edellä ilman sen kummempia suunnitelmia?

Ei niin yhtikäs mikään!

Etenkin kun teknisesti Forza Horizon 4 on siinä määrin vakuuttavaa jälkeä, että eteen tulvii toinen toistaan huimempia näkymiä, joita vielä tuetaan vaihtuvalla vuorokausirytmillä ja neljällä vuodenajalla.

Itse asiassa peli on koreimmillaan joko Xbox One X -pelikonsolilla tai pätevällä pelitietokoneella mutta ennen kaikkea hdr-laajasävykuvalla. Paikoitellen näkymät ovat jopa henkeäsalpaavia, ja liikkumisen vapaus vain korostaa tuota vaikutelmaa, koska Forza Horizon 4:ssa voi tosiaan ajaa minne huvittaa.

Moitteettoman vivahteikas äänimaailma sekä leikkisäksi viritetty ajettavuus eivät nekään pahenna asiaa.

Vaikeustasoa säätämällä (ajoavut, tekoälyn taso jne.) saa vielä sovitettua haasteen juuri omaan fiilikseen sopivaksi.

Mikäli siis etsii oudolla tavalla rauhoittavaa autopeliä, jossa on mahdollisimman vähän rajoja – mutta vastaavasti mahdollisimman vahvaa tunnelmaa ja paljon erilaista tekemistä – Forza Horizon 4:sta on tähän hätään vaikea panna paremmaksi.