Tietosuojaa painottava Librem 5 -älypuhelin on monella tapaa kiinnostava tapaus.

Sen takana on pienehkö yritys nimeltä Purism, joka toimii San Franciscossa.

Yrityksen perustaja Todd Weaver kuvailee uutuutta ”eettiseksi” älypuhelimeksi.

Kenties siksi Librem 5 ei ole mikään numeroilla pullisteleva, saati yhdentekevä speksihirviö. Se kun edustaa eräänlaista vastavoimaa Applen ja kiinalaisyhtiöiden valta-asemalle.

Itse asiassa Librem 5 on myös lupaavalta vaikuttava täsmäisku Googlen, Microsoftin ja Facebookin suuntaan.

Älypuhelimen käyttöjärjestelmänä on Debian-pohjainen Linux – tarkemmin sanottuna PureOS – jonka päällä on Gnome-käyttöliittymä. Jo tämä tosiasia luo uskoa siihen, että laite saattaa olla lähtökohdiltaan terveempi kuin kilpailijansa: ei siis seurantaa tai muitakaan mainostajien etuja ajavia piirteitä.

Mutta ilmeisesti juuri Gnome-käyttöliittymästä johtuen Librem 5:n julkaisu myöhästyy aiemmin kaavaillusta alkuvuodesta huhtikuulle 2019.

Älypuhelimien sovelluksien mukauttaminen uudelle alustalle ottaa aikansa, eikä Purism halua ottaa riskiä siitä, että uutuus saisi keskeneräisen laitteen maineen.

Niinpä 5,7 tuuman näytöllä, NXP:n iMX 8M -piirillä ja kolmen gigatavun muistilla varustettua älypuhelinta joudutaan vielä odottelemaan hetki. Etenkin kun yhtiö itse puhuu ”alustavista laitetoimituksista”, joten tarkemmasta saatavuudesta ei siis ole mitään takeita.

On esimerkiksi yhä mahdollista, että kaikki halukkaat eivät saa omaansa. Miten vain, uutuuden hinnaksi on kaavailtu noin 500 euroa.

Muita yksityiskohtia ei ole varmistettu virallisesti, mutta Purism joka tapauksessa väittää, että Librem 5 on suunniteltu piiritasolta lähtien yksityisyys ja tietoturva mielessä. Sen pitäisi niin ikään olla moderni laite, vaikkakin sisuskalut, yleinen laitesuunnittelu sekä esimerkiksi kameroiden toimivuus eroavat muista älypuhelimista.

Aiheeseen kannattaa tutustua lisää esimerkiksi Purismin julkaisemien suunnitteluraporttien kautta.