Yleensä Chrome OS -laitteet ovat sieltä hintahaitarin halvimmasta päästä, mutta uunituore HP Chromebook x2 on poikkeus.

Se maksaa jo saman verran kuin edulliset Windows 10 -tietokoneet mutta toisaalta useita satasia enemmän kuin muut luokkansa edustajat. Virallinen hinta on vielä varmistamatta, mutta ainakin Yhdysvalloissa puhutaan edullisimmillaan noin 600 dollarin laitteesta.

Mitä rahalla sitten saa?

Kyseessä on niin sanottu hybridikannettava, joka toimii paitsi läppärinä, myös täppärinä. Kosketusnäyttö ja kynäohjaus ovat niin ikään itsestäänselvyyksiä, kuten myös Chrome OS -käyttöjärjestelmä.

Metallirungolla vahvistettu näppäimistö on valmistajansa mukaan jykevämpi kuin laiteluokassa yleensä. Syytä onkin, sillä siihen kytkeytyvä 12,3 tuuman näyttö – joka siis toimii itsenäisesti myös tablettina – tarvitsee alleen tukevan alustan.

ERÄÄNLAISTA Magneettisaranointia hyödyntävä yhdistelmälaite painaa noin puolitoista kiloa (tabletti 735 g), joten mittojensa puolesta HP Chromebook x2 sijoittuu jonnekin ultrakeveiden kannettavien ja mukana kulkevien työasemien välille.

Niinpä se saattaa kiinnostaa kotitietokoneen ostajien ohella ainakin koululaisia ja opiskelijoita. Nuorempi sukupolvi kun ei ole enää niin naimisissa Microsoftin kanssa.

Näytössä on naarmuja hylkivä pinnoite.

Mutta lupaavista lähtökohdista huolimatta 600 euron hinta asettaa kuitenkin tiettyjä rajoja.

Yksi niistä liittyy suorituskykyyn, sillä Chromebook x2 ei ole varsinaisesti mikään ohjus mutta ei myöskään nahjus. Käytännössä rahkeet riittävät periaatteessa mihin hyvänsä, jos pelaamista ei lasketa mukaan, eikä edellytä tietokoneeltaan ison työaseman muhkeaa vääntöä.

Suorittimena on kahteen ytimeen perustuva Intel Core M3-7Y30, jonka sisäinen kellotaajuus yltää 2,6 gigahertsiin. Lisäksi neljän gigatavun muisti (maksimi 8 Gt), yhdysrakenteinen Intel-näytönohjaus ja 32 gigatavun eMMC -massamuisti ovat sinänsä tasapainossa.

Kosketusnäyttö perustuu ips-paneeliin, jonka erottelu on 2400 x 600 pistettä. Tässäkään suhteessa kokonaisuudessa ei ole mitään erityisen ihmeellistä.

Mutta sitä ei voi kiistää, etteikö puolentoista kilon painoinen hybridikannettava ilman Windows 10 -käyttöjärjestelmää olisi kiinnostava konsepti. Etenkin kun muistetaan, että Chromebook x2:n vakiovarustelussa ei ole isoja puutteita – ei ainakaan hintaansa suhteutettuna.

Ensinnäkin, koneen mukana tulee Wacomin AES Stylus -kynä, minkä ansiosta uutuuden voi nähdä suorana kilpailijana iPadeille ja kumppaneille.

Muistikortilla saa edullisesti lisää tallennustilaa.

Muun muassa kaksi usb 3.0 -liitäntää, hyvälaatuisiksi väitetyt kamerat (13 ja 5 megapikseliä), valaistu näppäimistö ja micro sd -kortinlukija ovat niin ikään tarpeen. Lisäksi valmistajansa mukaan nelikennoisella akulla saavutetaan enimmillään noin 10 tunnin toiminta-aika.

Todellinen akkukesto lienee ilmoitettua vaatimattomampi, mutta tuo lukema kertoo osaltaan siitä, ettei laitetta tarvitse olla lataamassa useaan kertaan päivän aikana.

Niinpä Chromebook x2 ei näin ennakkotietojen perusteella ole lelu tai turhan optimistisesti hinnoiteltu ”Chrome OS -halpis”, vaan pikemminkin lupaavan oloinen tietokone, jota voi hyödyntää tavallista useammalla tavalla.

Itse asiassa se on siinä määrin valtavirrasta poikkeava laiteuutuus, että moni varmasti miettii, voisiko tällainen yhdistelmä oikeasti korvata kaksi laitetta, saati ajaa asiansa ainoana tietokoneena.

Kaikki liitännät ovat standardikokoisia, joten sovittimia ei tarvita.

Teoriassa kyllä, mutta käytännössä asiaa pitää tarkastella uudestaan joskus kesän aikana, kun Chromebook x2 tulee virallisesti saataville, kokeiltavaksi ja myyntiin.

Mutta mikäli esimerkiksi akkukesto todella on kunnossa, yhdistelmässä ei ole mekaanisia lapsuuksia ja tulee toimeen Googlen ohjelmistoilla, niin miksipäs sitten ei. Päätös tosin edellyttää Chrome OS -ekosysteemiin sitoutumista, sillä kokoonpanoon ei saa Windows 10 -käyttöjärjestelmää.

Jos TÄTÄ ei koe ongelmana – vaan pikemminkin jopa etuna – HP:n tuleva uutuus on syytä pitää mielessä.