Olemme kuvanneet kaikilla neljällä aiemmalla TG-sarjan kameralla, ja edeltävä Olympus Tough TG-4 on testaamistamme kovanpaikan kameroista paras. Kesäkuussa saapuva Olympus Tough TG-5 ei sisällä mitään vallankumouksellista uutta, vaan pieniä parannuksia siellä ja täällä. Toisaalta pienetkin askeleet voivat olla käytännössä merkittäviä.

Olympus on vaihtanut TG-4:n 16 megapikselin kennon takaa valaistuun 12 megapikselin kuvailmaisimeen. Vaikka erottelu on pienempi, kuvan dynamiikka ja kameran vasteaika ovat valmistajan mukaan parantuneet OM-D E-M1 Mark II -huippumallista lainatun TruePic VII -suorittimen ansiosta. Ratkaisu tuntuu järkevältä, koska onhan kennon koko edelleen vain 1/2,3 tuumaa.

Kennon edessä on tuttu ja hyväksi havaittu nelinkertainen zoom, jonka kuvakulma vastaa 25–100 mm:n kino-optiikkaa. Valovoima on f/2,0–4,9.

Hidastuksia ja 4k-videoita

Videoiden suurin tallennustarkkuus on nyt 4k ultra hd, ja full hd -tason hidastuksia saa nopeudella 120 ruutua sekunnissa.

Samaan yltävät periaatteessa monet huippupuhelimet, mutta niillä ei voi kuvata 15 metrin syvyydessä eivätkä ne kestä 100 kilon puristusvoimaa. Harva kännykkä myöskään toimii moitteetta 10 asteen pakkasessa niin kuin Olympus Tough. Lisävarusteena ostettavan PT-058-sukelluskotelon avulla kuvia ja videoita saa jopa 45 metrin syvyydestä.

Entisestään hyviä kovanpaikan ominaisuuksia on TG-5:ssä kohennettu eri tavoin. Painemittaria, kompassia ja gps-paikannusta täydentää nyt lämpömittari. Kameran keräämät tiedot saa näkyviin kuvien ja videon yhteydessä siirtämällä ne wi-fi-yhteyden kautta mobiililaitteen ilmaiseen OI.Track-sovellukseen.

Objektiivin edessä on kaksikerroksinen sumuniestolasi, ja toimintojen hallittavuutta on helpotettu muun muassa uuden säätöpyörän avulla.

Lähikuvia ja nopeita sarjoja

Lähikuvausominaisuudet olivat huippuluokkaa jo Tough TG-4:ssä. Lähin tarkennusetäisyys on vain 1 cm, ja tarkentamista helpottaa on joukko päteviä aputoimintoja. Makro-kohteen valaisu onnistuu sekin helposti lisävarusteena saatavan valaisimen ja diffuusorin avulla.

Monipuolisesta lisävarustevalikoimasta mainittakoon vielä laajakulma- ja telelisäkkeet sekä erilaiset kuljetus- ja ripustustarvikkeet. Oikean hetken ikuistaminen nopeassa toimintajaksossa onnistuu OM-D-huippumalleista tutun Pro Capture -ominaisuuden avustamana.

Sukeltajat, vuorikiipeilijät ja muut seikkailijat ovat tietenkin hyvin esillä mainoksissa, mutta TG-5 soveltuu lisäksi muun muassa veneilijöille ja lomailijoille. Myös lapset jaksavat innostua kovanpaikan kameroista etenkin kesäisin.

Olympus Tough TG-5 tulee kauppoihin kesäkuun puolivälissä noin 500 euron hintaan. Väriksi voi valita mustan tai punaisen. Edeltävän TG-4:n voi saada reilun satasen halvemmalla.