Olympus OM-D E-M1

Olympuksen viime vuonna esittelemä puoliammattilaisrunko E-M5 otettiin innolla vastaan myös ammattikuvaajien keskuudessa. Tänään esitellyn OM-D E-M1-rungon ja 12 – 40 mm:n objektiivin myötä micro four thirds siirtyy täyspainoisesti ammattilaiskehiin.

Uusi 16 megapikselin live mos -kenno ja viimeisin True Pic VII -suoritin tuottavat valmistajan mukaan parhaan kuvanlaadun digitaalisten Olympus-kameroiden historiassa. Täysin uusi kontrastia ja vaihe-eroa mittaava tarkennusjärjestelmä on sekin entistä nopeampi ja etevämpi.

Runsaista toiminnoista mainittakoon 1/8000 sekunnin suljinaika, ISO 100 -laajennus, sarjakuvaus 10 (S-AF) tai 6,5 (C-AF) ruutua sekunnissa, 41 – 50 kuvan raw-puskuri sekä hdr-, time lapse- ja jaksottaiskuvaukset. Sulkimen taataan kestävän 150 000 otosta.

Elektroninen etsimen kuva-alaa kehutaan suuremmaksi kuin useimmissa kinokoon peilietsinkameroissa. Etsimen tarkkuus on 2,36 megapikseliä ja suurennussuhde 1,48x. Ihmissilmää nopeampi 29 millisekunnin vasteaika riittää toistamaan nopeankin liikkeen luonnollisesti.

Olympuksen kaikkien aikojen nopeimman tarkennusjärjestelmän luvataan toimivan erinomaisesti sekä micro four thirds että four thirds -objektiivien kanssa. Jälkimmäiset kiinnitetään E-M1:een MMF-3-adapterilla.

Kamera tunnistaa objektiivityypin ja valitsee automaattisesti sopivimman tarkennustavan, eli vaihe-eron tunnistuksen tai kontrastin mittaamisen. Four thirds -objektiivit toimivat 37 pisteen vaihe-erontunnistuksella, kun taas micro four thirds -objektiivien on käytössä 81 kontrastia mittaavaa tarkennuspistettä. Käsintarkennusta helpottaa muun muassa kätevä focus peaking -toiminto.

Aiemmista huippumalleista tuttu, kennoa liikuttava viisiakselinen kuvanvakain toimii yhtä hienosti kuin ennenkin – ja vieläpä kaikkien objektiivien kanssa. Vakain toimii myös videota kuvattaessa.

Täyden teräväpiirron videot tallennetaan nyt nopeudella 24 megabittiä sekunnissa (ennen 20 Mbps). Tarkkuudella 1280 x 720 tallennusnopeus on sekin nyt 24 Mbps entisen 13:n sijaan. Ruutunopeus on edelleen Olympus-kameroille tyypillinen 30p, ja monien kaipaamat 60p-, 50p, 25p- ja 24p-nopeudet jäävät edelleen odotuslistalle.

Ammattilaisten arvostamia ominaisuuksia ovat vankka magnesiumrunko sekä pöly- ja roiskevesitiivis ja pakkasenkestävä rakenne. OM-D E-M1 on valmistajan mukaan luokkansa ensimmäinen kamera, jonka toiminta taataan jopa -10 asteen pakkasessa. Mukautettavat valitsimet, painikkeet ja säätörenkaat ovat valmistajan mukaan kookkaita ja hyvin sijoitettuja.

Sisäinen wlan-yhteys mahdollistaa nopean yhteyden älypuhelimeen ja taulutietokoneeseen (iOS ja Android). Valitut kuvat voi lähettää suoraan nettiin mobiililaitteen kautta. Mobiililaite toimii myös kätevänä kauko-ohjaimena esimerkiksi silloin, kun kameraan ei haluta koskea pitkillä valotusajoilla kuvattaessa. Yhteys luodaan helposti ja nopeasti QR-koodin avulla.

Kohteen saa tarkastavaksi älypuhelimen kosketusnäytölle, mistä kameran voi myös tarkentaa ja laukaista. Aikavalotuksen edetessä päivittyvää näyttökuvaa (live bulp) voi sitäkin seurata puhelimen näytöltä.

Yhdessä OM-D EM-1:n kanssa myyntiin tulee M.Zuiko Digital ED 12-40 mm 1:2.8 Pro -objektiivi. Seuraavaa Pro-sarjan optiikkaa M.Zuiko Digital ED 40-150 mm 1:2.8 PRO kehitetään parhaillaan, ja se on luvattu myyntiin vuonna 2014.

Koska E-M1 sopii täydellisesti yhteen myös four thirds -objektiivien kanssa ja Olympus tarjoaa E-System-peilikameroiden omistajille noin 200 euron arvoisen MMF-3-sovitteen heidän ostaessaan OM-D E- M1:n marraskuuhun 2013 mennessä. Lisäksi kaikki, jotka rekisteröityvät ennakkoon 30.9. mennessä, saavat HLD-7-pystykuvauskahvan veloituksetta ostaessaan E-M1:n lokakuun loppuun mennessä.

Olympus tarjoaa rekisteröityneille E-M1:n omistajille veloituksetta Service Plus -paketin ja pidennetyn takuun. Paketti sisältää pikapalvelunumeron, henkilökohtaisen kameran noudon ja nopean huoltovasteen. Olympus Finland tarjoaa lisäksi ammattikuvaajille suunnatun lainalaitepalvelun huoltotilanteisiin yhteistyössä JAS Tekniikan kanssa.

Olympus OM-D E-M1 saadaan kauppoihin lokakuun puolivälissä. Runko maksaa alle 1500 €, runko sekä 12 – 50 mm f/3,5-6,3 -zoom alle 1700 € ja runko sekä 12 – 40 mm f2,8 Pro -zoom alle 2200 €. Lisätietoja löytää valmistajan suomenkielisiltä kotisivuilta www.olympus.fi.

Olympus OM-D E-M1 ylä

Olympus OM-D E-M1 ja akkukahva

Olympus OM-D E-M1 ja four thirds -sovite

Olympus 12 - 40 mm pro-optiikka

Olympus OM-D E-M1 -sääsuojaus