Pääsiäissaaren arvoituksellisten valtavien kivipatsaiden tarkoituksesta on keksitty uusi teoria. Newyorkilaisten arkeologien mukaan patsaat ovat osoittaneet suunnan juomaveden äärelle.

Pääsiäissaaren kadonneissa sivilisaatioissa eli tuhansia ihmisiä, joten puhtaan juomaveden löytyminen oli yhteisölle elinehto.

Teoriaan siitä, että patsaat osoittaisivat suuntaa juomaveden lähteelle, on päätynyt ryhmä arkeologeja. Kahdesta newyorkilaisyliopistosta Binghamton Universitystä ja State Universitystä koostunut ryhmä mittasi rannikkovesien suolapitoisuutta Rapa Nuin eli Pääsisäissaaren ympäristössä.

Arkeologit havaitsivat lähellä rannikkoa alueita, joissa veden suolapitoisuus oli riittävän alhainen, jotta ihminen pystyy juomaan sitä. Muinaiset asukkaat hyödynsivät rannikon läheisyydessä pohjaveden purkautumista hyödyntääkseen sitä juomavedeksi. Näin juomavettä saatiin suoraan pohjaveden purkautumispaikoista, kertoo Binghamtonin yliopiston tiedote.

Myös patsaista suurin osaa on pystytetty lähelle rantoja.

Tutkimusryhmä on vetänyt myös johtopäätöksiä juomavesipaikkojen ja patsaiden keskinäisestä yhteydestä.

”Nyt kun tiedämme enemmän puhtaan veden sijainnista, myös patsaiden sijainti vaikuttaa huomattavan ymmärrettävältä: ne on aseteltu sinne, missä puhdasta vettä on välittömästi saatavilla”, sanoo Binghamton Universityn antropologian professori Carl Lipo.

Tutkimusryhmä haluaa jatkaa aiheen parissa, jotta tarkemmin ymmärrettäisiin juomaveden saatavuuden ja suurien patsaiden rakennusmenetelmien yhteys.

Professori Lipon mukaan saarten asukkaat olivat fiksumpia ja yhteistyökykyisempiä kuin aiemmin on luultu. Heidän on täytynyt työskennellä yhdessä rakentaakseen sadat saarella edelleen nähtävät patsaat.

Lisäksi he osasivat lannoitta maata ja valmistaa laavalasista monikäyttöisiä arkisia työkaluja. Näin kuvataan yliopiston videossa.