Juuri julkistettujen ensitietojen mukaan Oculus Quest näyttäisi välttävän pahimmat vr-laseihin liittyvät sudenkuopat.

Ensinnäkin nämä lasit eivät tarvitse tietokonetta tai älypuhelinta toimiakseen. Ne nimittäin sisältävät tarvittavan tekniikan langattomine sovittimineen yksissä kuorissa.

Luvassa on heti kättelyssä 50 vr-peliä.

Ei liitäntäjohtoja, ei johtosotkua. Vaatimuksena on ainoastaan langaton verkko, jonka kautta ladataan sovelluksia.

Lasien mukana toimitetaan lisäksi kaksi liikkeen tunnistavaa langatonta ohjainta, joiden ergonomiaa on päivitetty sitten edeltävän laiteversion (Oculus Touch).

Tarkemmista sisuskaluista ei vielä ole virallista tietoa, mutta valmistajan mukaan suorituskykyä pitäisi riittää erityisesti pelaamiseen. Lasit kun on nimenomaan suunniteltu pelejä varten, tai näin ainakin julkistustilaisuudessa kerrottiin.

Seurantaviiveistä, akkukestosta ja muusta ei tiedetä mitään varmaa.

Alustalla pyöriviä pelejä kuvailtiin ”Rift-tasoisiksi”, mikä kuulostaa epämääräiseltä ja herättää vain lisää kysymyksiä. Toivottavasti Oculus Quest on silti suoritinpiiriltään kehittyneempi kuin taannoin esitelty Oculus Go, joka näyttää jäävän marginaalijulkaisuksi.

Niin tai näin, uutuuslaseissa on neljä niin sanotulla tekoälynäöllä varustettua kameraa, jotka seuraavat paitsi pään liikettä, myös muuta liikehdintää ja ympäröivää tilaa. Näin laseilla voisi periaatteessa käyttää myös sekoitetun todellisuuden sovelluksia, eikä vain suljettua vr:ää.

Ilmeisesti Oculus Quest mahdollistaa aiempaa vapaamman liikkumisen, koska johtoihin sotkeutumista ei tarvitse varoa, eikä ulkoisia antureita tai kameroitakaan vaadita.

Perustekniikka itsessään on tullut tutuksi jo muista Oculus-laseista: nestekidepaneelit tarjoavat 1660 x 1440 pisteen erottelun silmää kohden. Mukana on muun muassa yhdysrakenteinen äänentoistojärjestelmä ja sovitussäätö optiikalle.

Tallennustilaa on näillä näkymin 64 gigatavua, mikä hieman rajoittaa alustalla pyörivien pelien laajuutta ja/tai tyylilajia. Aika näyttää, tuleeko myyntiin mahdollisesti myös 128 gigatavun laiteversio.

Laseihin saa liitettyä myös kuulokkeet.

Siitäkin huolimatta Oculus Quest vaikuttaa pitkästä aikaa mielenkiintoiselta vr-tulokkaalta. Täysin itsenäisesti toimivia keinotodellisuuslaseja ei ole aiemmin suunniteltu vain pelaamiseen, ja niissä yhdistyvät sekä langattomuus että suhteellisen vapaa liikkuminen.

Tässä mielessä lasit voisivat edustaa jopa eräänlaista uutta pelikonsolisukupolvea.

Mikäli Facebookin omistama yhtiö todella satsaa laseihin – ja talkoisiin saadaan vielä mukaan pelimaailman kovimpia tekijöitä – projektilla on ainakin mahdollisuudet onnistua.

Alustalle julkaistaankin kokonaan uusi Star Wars –minisarja (Vader Immortal: Star Wars VR), joka saa ensi-iltansa laitteen julkaisun yhteydessä. Tähtien Sota lienee lähtökohtaisesti oivaa demomateriaalia juuri keinotodellisuuslaseille.

Toivottavasti julkaisuun ehtii vähintään yksi ”megapeli”.

Moinen ”porkkana” on myös omiaan kertomaan siitä, että laseihin uskotaan ehkä tavallista enemmän.