Opel Astraa voi hyvällä syyllä kutsua myyntimenestykseksi. Vertailutesteissä Astra on osoittautunut ominaisuuksiltaan vahvaksi, mutta nyt on aika selvittää, millaiseksi kumppaniksi Astra paljastui jokapäiväisessä käytössä. Ihan ilman yllätyksiä ei selvitty.

Astran lähes 60 eri malli- ja varusteluvaihtoehdon joukosta valitsimme testiin suunnilleen suosituinta valintaa vastaavan Ecotec-moottorilla varustetun viisiovisen. Matkaa taitoimme 14 kuukautta parinkymmenen kuljettajan voimin. Testiryhmämme arvio vastasi pitkälti Astran saavuttamaa suosiota.

Erityistä kiitosta ansaitsi edellisestä mallista selvästi nuorentunut ohjaus. Määrätietoinen ajettavuus ja jämerä jousitus loivat astetta suuremman auton tunnelman pikkuluokan perheautoon. Sen sijaan yllättävä laatuongelma, moottorin purun yhteydessä liian pieniksi paljastuneet männät, herättää epäilyksen kokoonpanon tasosta. Mallien luotettavuus onneksi yleensä paranee aikaa myöten. Moottori säilyi päästötulosten perusteella ympäristökelpoisena, ja polttoaineenkulutus kuten myös muut käyttökustannukset jäivät Astralla melko pieniksi ja taloudellisiksi.

Perheautoon melko matalaprofiiliset renkaat synnyttivät kommentteja auton meluisuudesta, joka ei kuitenkaan ollut mitenkään epätavallisen häiritsevää tasoa. Talvikäytössä Astra lunasti viimevuotisen talvivertailumme voittajan tittelin hienosti. Ajovaloilla tuli toimeen kaikkina vuodenaikoina, samoin lämmityslaitteilla, jotka tosin vaativat tarkkaa säätöä.

(Lyhennelmä Velimatti Honkasen ja Pekka Aromaan artikkelista TM 17/99, s. 38-45)