Suomessa on totuttu siihen, että kännykän pitää kuulua kaikkialla ja laajakaistayhteyksien toimia samalla tavalla, kuin kotona tai työpaikalla.

Vaikka operaattorit ovat laajentaneet matkaviestinverkkojen tarjontaa kiitettävästi myös maaseudulle, voi toimivan kännykkä- tai 4g-nettiyhteyden järjestäminen esimerkiksi mökille joskus olla vaikeaa.

Eniten yhteyden laatuun ja nopeuteen vaikuttaa etäisyys lähimpään tukiasemaan. Tyypillisesti antennisignaali on vahvin tukiaseman läheisyydessä. Signaali heikkenee etäisyyden kasvaessa, jolloin myös nopeus hidastuu.

Etäisyyden lisäksi signaalia heikentävät välillä olevat maastoesteet, rakennukset, puusto ja jopa alueen sääolosuhteet. Verkon ”kuuluvuus” voi vaihdella samassa kohteessa eri vuorokauden- ja vuodenaikoina, jopa kesken yhteyttä.

Asiaa hankaloittaa vielä se, ettei lähimmän tukiaseman tarkasta sijainnista ja suunnasta yleensä ole minkäänlaista tietoa. Aina se ei selviä varmuudella edes omalta operaattorilta kysymällä. Turvallisuussyistä maston tarkkaa osoitetta ei ainakaan kerrota.

Puhelinta käyttävä ei voi millään tietää, mihin mennä puhuessa puhelua tai mille ikkunaseinälle mökkiä 4g-reititin tulisi sijoittaa ja antenni suunnata, jotta saisi varmimman yhteyden.

Usein vielä kännykän antennisignaalin voimakkuutta kuvaava näyttö näyttää liian optimistisia lukemia tai se toimii liian hitaasti, jotta siitä olisi paremman kuuluvuuspaikan hakemiseen kunnon hyötyä.

Mittaa itse

Matkaviestinverkkojen kuuluvuutta ja tukiasemien sijaintia voi tutkia ihan omatoimisestikin.

Kännykkään ladattavalla ilmaisella OpenSignal–sovelluksella (Google Play, iOS) voi varsin näppärästi selvittää lähimmän 2g/3g/4g-tukiaseman signaalin tulosuunnan ja voimakkuuden havainnollisella kompassinäytöllä.

Samoin se näyttää karttatiedot myös operaattorin muista lähiseudun tukiasemista.

Sovelluksen avulla voi tehdä myös nopeustestejä ja hakea taajama-alueilla paikkatietoja avoimista langattomien wlan-verkkojen reitittimistä.

OpenSignal toimii Android- ja iOS- käyttöjärjestelmää tukevissa kännyköissä ja taulutietokoneissa.

CellMapper (Google Play) on jo huomattavasti monipuolisempi sovellus matkapuhelinverkkojen tukiasemien paikantamiseen.

Ohjelma mittaa vastaanotettua todellista signaalivoimakkuutta sekä mallintaa sen avulla lähimpien tukiasemien suunnat ja peittoalueet kartalle.

CellMapperin karttatiedot perustuvat alan harrastajien omilla älypuhelimilla keräämään aineistoon. Käyttöön tarvitaan vain Android-puhelin ja liittymä operaattorilta, jonka verkkoa halutaan tutkia.

Myös CellMapper on käyttäjälleen ilmainen.