Orangit osaavat spontaanisti valmistaa koukkutyökalun, kun eläin tarvitsee sellaisen ruoan hankkimiseksi. Tämän havaitsivat tutkijat Leipzigin eläintarhassa Saksassa uudessa tutkimuksessa.

Koukun valmistamisen taito on vertailevan psykologian menetelmä innovaatiokykyjen testaamiseksi. Vertaileva psykologia tutkii eläinten käyttäytymistä ja psyykkisiä prosesseja.

Aiheesta on julkaistu Wienin yliopiston tutkijoiden artikkeli lehdessä Scientific Reports. Siitä on tiedotettu Science Dailyn välityksellä.

Tehtävänä orangeilla oli kurottaa ensin pystysuorasta putkesta kahvallinen kori, jossa oli palkinto. Koukun avulla eläin sai ongituksi korin ja palkinnon itselleen.

Orangit tarttuivat suoraan metallilankaan ja väänsivät siitä tarvittavan koukun heti.

Toisessa tehtävässä oli vaakatasoinen putki, jonka keskellä oli palkinto. Työkaluna oli tarjolla 90 asteen kulmaan taivutettu metallilanka. Sen apinat osasivat suoristaa ulottuakseen palkintoon.

Useat orangit selvisivät kokeesta kekseliäästi. Kaksi niistä jopa ratkaisi tehtävän ensiyrittämän ensimmäisillä minuuteilla.

Orangeilla ja ihmisellä on 97-prosenttisesti samanlainen dna. Ne ovat älykkäimpiä kädellisiä eläimiä.

On huomattavaa, että ihmislapsi ei pysty vastaavaan kekseliäisyyteen vasta kuin kahdeksan vuoden iässä. Tuolloin suurin osa tutkituista pystyy keksimään metallilangan taivutuksen ratkaisuksi ulottumistehtävään.

Jos nuoremmallekin lapselle näytetään, että metallilankaa voi vääntää ja käyttää, lapsi pystyy nuorempanakin toistamaan ratkaisun.

Tutkijat arvelevat, että ihmislapsen kekseliäisyyttä tehtävän ratkaisussa saattaa rajoittaa jokin tiedonkäsittelyssä oleva este. Se on tutkijoiden mukaan haasteellinen tehtävä, joka ei tuota palkintoa ennen kuin se on suoritettu loppuun. Lisäksi tehtävä edellyttää, että lopputavoite säilyy mielessä koko ajan.