Royal Society Open Science -tiedejulkaisussa julkaistu tutkimus ehdottaa, että oravat ovat omaisuudestaan paremmin kärryillä kuin monet ihmiset.

Kalifornian yliopiston tutkimuksessa nimittäin selvisi, että oravat pyrkivät ryhmittelemään ravintonsa samaan tapaan kuin ihmiset järjestelevät esimerkiksi kirjahyllyjään.

Ne lajittelevat ja varastoivat löytämänsä siemenet tarkasti omiin kätköihinsä. Ihmisten ja (nyt) oravien lisäksi myös rottien tiedetään käyttävän järjestelmällisyyttä muistiaan avittaakseen.

Kalifornian yliopiston tutkijat panivat luonnonvaraisten iso-oravien (Sciurus niger) organisointitaidot koetukselle antamalla niille neljän eri kasvin siemeniä keskitetystä paikasta. Oravat varastoivat siemenet omiin lajikohtaisiin varastoihinsa, vaikka ne saivat siemeniä sekalaisessa järjestyksessä.

Useista eri paikoista annetut siemenet sekoittivat oravia vain hieman. Tällöin ne saattoivat kätkeä kahden eri lajin siemeniä samaan paikkaan.

Niiden organisointikyky petti vasta kun ne saivat siemeniä täysin sekalaisessa järjestyksessä useista eri sijainneista, jolloin ne alkoivat viedä siemeniä täysin uusiin varastoihin.

Tutkijat uskovat strategianmuutoksen johtuvan jyrsijöiden rajallisen aivokapasiteetin loppumisesta.

Oravat voivat muistaa kätköjensä sijainnin jopa viikkojen ajan. Samaan aikaan ne hautaavat jatkuvasti uusia siemeniä uusiin paikkoihin. Toki ne unohtavat lopulta suurimman osan kätköistään, mutta onko se mikään ihme? Muistelepa hetki kuinka usein oma puhelimesi tai avaimesi ovat olleet kateissa.

Aiheesta kertoi Gizmodo.


Tiku ja Taku esiintyivät ensimmäisen kerran vuonna 1942 Walt Disney Comics and Stories -sarjakuvalehden sivuilla. (Kuva: Disney/Akuankka.fi)

Oletko koskaan miettinyt, miksi Aku Ankassa esiintyvä oravaparivaljakko Tiku ja Taku näyttävät niin omituisilta?

Kyseessä ei suinkaan ole piirtäjän moka. Tiku ja Taku näyttävät suomalaiseen silmään kummallisilta, koska niiden esikuvana on toiminut mitä ilmeisimmin itäisessä Pohjois-Amerikassa tavattava juovamaaorava.

Yksi epäkohta Disney-tarinoissa kuitenkin on. Nimensä mukaisesti maaoravien sukuun kuuluva juovamaaorava ei elä puissa vaan pysyttelee tyypillisesti maan pinnalla.

Suomen nisäkäsnimistötoimikunta ehdotti vuonna 2008, että maaoravien suvun suomenkieliseksi nimeksi vaihdettaisiin ”tikutakut”. Suomen kielen lautakunta piti ehdotusta kuitenkin ”tyylilajiltaan häiritsevän poikkeavana.”