Sveitsiläinen kellovalmistaja Jaquet Droz on tuonut markkinoille hämmästyttävän kalliin ja monimutkaisen ratkaisun yksinkertaiseen ongelmaan: allekirjoituksen kirjoittamiseen.

Hieman kannettavaa kasettisoitinta muistuttava koje on tarkoitettu kaikille miljonääreille, jotka ovat kyllästyneet puumerkkinsä manuaaliseen kirjoittamiseen.

Koje perustuu kellotekniikkaan, ja siinä on automaattikoneisto. Tilauksen yhteydessä valmistajalle toimitetaan näyte allekirjoituksesta, jonka mukaan koneisto rakennetaan.

Tavallisen työläisen ei kannata aparaattista haaveilla, sillä allekirjoituskone maksaa 367 500 dollaria eli noin 300 000 euroa – siis lähes Lamborghini Aventadorin verran. Sekin on vain lähtöhinta, sillä hinta nousee monimutkaisemman allekirjoituksen kohdalla.

Laitteen ulkonäön kerrotaan olevan asiakkaan lähes vapaasti kustomoitavissa, mitä tosin sopii tällaisen hintalapun kohdalla odottaakin.

Allekirjoituksen henkilökohtaisuus ei automatisaation myötä aivan täydellisesti katoa. Laitteessa oleva numerolukko pitää huolen siitä, että vain sen oikea omistaja voi käyttää sitä dokumenttien allekirjoittamiseen.

Sen käytännöllisyydestä voi kuitenkin olla montaa mieltä. Pelkästään lukituksen avaamisessa ja mekaanisen käden kohdistamisessa viivan päälle menee monta kertaa perinteistä tapaa pidempään. Puhumattakaan laitteen kirjoitusnopeudesta, joka alla olevan videon perusteella on melko verkkainen.

Mutta olisihan tuollainen hieno omistaa.