Valodiodien eli led-lamppujen viimeaikainen kehittyminen on mullistamassa valaisinteollisuuden. Nyt on mahdollista valmistaa kirkkaasti valaisevia, tehokkaita ja keveitä valaisimia, joiden lamput eivät mene rikki ja joiden paristot kestävät kymmeniä tunteja valotehon heikentymättä. Samalla otsavalo, joka tähän asti on mielletty lähinnä kaivostyöläisen tai suunnistajan apuvälineeksi, on muuttunut yleiskäyttöiseksi ulkoilu- tai työvalaisimeksi.

Ledit eroavat tavallisista polttimoista ainakin siten, ettei niissä ole hehkulankaa, joka voisi katketa tai palaa poikki. Ne tuottavat hyvin vähän hukkalämpöä, ja niiden hyötysuhde on polttimoa paljon korkeampi. Lisäksi ledit ovat pieniä, keveitä ja särkymättömiä. Siksi ne sopivat ihanteellisesti paristoilla toimiviin laitteisiin.

On mahdollista, että ledit tulevat jollakin tähtäimellä mullistamaan koko valaisuteollisuuden. Siellä, missä pienellä virrankulutuksella ja hyvällä kestävyydellä on suurempi merkitys, kehitys tulee olemaan nopeinta. Autoihin ja muhin ajoneuvoihin sekä veneisiin kehitetään jatkuvasti uusia ledsovelluksia, ja pian ainoastaan ajovalot tulevat olemaan muuta tyyppiä. Monessa huviveneessä on jo sisävalaistus rakennettu ledeillä.

Toisin kuin epäluotettavat taskulamput, led-valaisimet eivät jätä pulaan. Niiden valoteho hiipuu hallitusti pitkällä aikavälillä, mutta jonkinlaista valoa riittää yli sadan tunnin ajaksi jopa niissä lampuissa, jotka käyttävät kaikkein pienimpiä sauvaparistoja, eli AAA-kokoa. Valodiodit eivät myöskään rikkoudu iskuista tai tärinästä, ja niiden käyttöikä on polttimoon verrattuna monikymmenkertainen. Kaikki lamput kestävät pudotusta pään korkeudelta betonille särkymättä, useimmat korkeammaltakin. Kiinnityshihnat ovat hyvää hiostamatonta joustokangasta, ja soljet ja kiristimet ovat laadukkaita.

Keräsimme kokeiluun erilaisia yleisesti saatavilla olevia, tunnettujen valmistajien LED-otsalamppuja. Käytimme lamppuja erilaiseen työskentelyyn pimeässä, pyrkien tekemään huomioita niiden käytettävyydestä ja käytännön valotehosta. Valaisinten teho ei suoraan ole pääteltävissä ledien määrästä, mutta suunta on selvä. Mittasimme normaalimittaisen pään korkeudelta lattialle lankevan valon huippuarvon tuoreilla paristoilla. Tehokkaimman kahdeksan ledin valoteho oli maksimissaan jopa 70 luksia. Kaksi kuuden ledin valaisinta ylsivät hiukan yli kolmenkymmenen luksin.

Jokainen, joka liikkuu kaupunkien katuvalojen ulottumattomissa, hyötyisi syksyisin ja talvisin hyvästä otsavalaisimesta. Ja syksyllä, kun iltauutisten päätteeksi sääprofeetat ilmoittavat lumimyrskyn alkavan yöllä, sujuu auton renkaiden vaihto paljon paremmin otsalampun valossa kuin pilkkopimeässä. Varsinainen vitsaus joka syksy ovat valottomat polkupyöräilijät, jotka liikkuvat autojen seassa henkensä uhalla. Ellei lamppua halua pitää otsalla, voi sen myös kiinnittää pyörään. Ja kunhan lamppuihin totutaan, niin eiköhän niidenkin käyttö yleisty. Yleistyihän sauvakävelykin.

(Tiivistelmä Henrik Weckströmin artikkelista TM 2/03, s. 120-123)