Vuosittaiset niin sanotut huumori-Nobelit jaettiin torstaina Harvardin yliopistolla 27:ttä kertaa, kertoo Associated Press. Tällä kertaa palkinnon pokkaajien joukossa olivat muun muassa tutkimus, jossa selvitettiin, olivatko kissat kiinteitä vai nestemäisiä sekä tutkimus, jossa todettiin vanhojen ihmisten korvien olevan nuorten korvia suurempia.

Mainitsemisen arvoinen on myös tutkimus, luolassa elävästä hyönteislajista, jonka naarailla on penis ja koirailla vagina.

Kaikkien voittajatutkimusten tiedot on julkaistu täällä.

Vuosittain jaettavien Annals of Improbable Researchin jakamien Ig Nobel -palkintojen on tarkoitus saada ihmiset nauramaan ja rohkaista tiedemaailmaa epäsovinnaisiinkin avauksiin.

Palkintoja jaettiin kymmenelle hiukan erikoiselle mutta sinänsä tieteellisesti pätevälle tutkimukselle. Kukin voittaja sai 10 biljoonan dollarin käteispalkinnon – valitettavasti palkinto jaettiin lähes arvottomana Zimbabwen valuuttana.

Voittajien joukossa oli muun muassa psykologeja, jotka saivat selville, että monet identtiset kaksoset eivät osaa erottaa itseään valokuvista. Palkinnon saivat myös tutkijat, jotka selvittivät, miksi juusto ällöttää joitakin ihmisiä.

Brittitutkija James Heathcote selvitti vuonna 1995 British Medical Journal -lehdessä julkaistussa tutkimuksessaan vanhojen miesten korvan kokoa.

Tutkimuksessa mitattiin yli 200 potilaan korvan pituutta. Tutkimuksessa paljstui, että vanhoilla miehillä korva on tosiaan suurempi kuin nuoremmilla. Korvat kasvavat noin kaksi milliä vuosikymmenessä sen jälkeen, kun ihminen täyttää 30 vuotta.

Myös naisten korvat kasvavat vanhetessa, mutta naisten korvat ovat alun perinkin pienempiä. Lisäksi miesten isot korvat erottuvat helpommin, koska miehillä on usein lyhyempi tukka.

Palkinnon sai myös tutkimus, jossa paljastui, että australilaista didgeridoo-instrumenttia soittamalla on mahdollista helpottaa uniapnean oireita. Didgeridoon soittamisen opetteleminen ilmeisesti auttaa ihmisiä oppimaan parempia hengitystapoja, mikä selittää oireiden helpottamista.

Tunnustuksen sai myös tutkimus, jossa todettiin, että krokotiilin pitäminen sylissä ennen uhkapelaamaan menemistä lisäsi ihmisten taipumusta ottaa riskejä.

Yhdessä voittajatutkimuksessa tutkittiin, miksi kahvi läikkyy, jos ihminen kävelee takaperin kahvikuppi kädessään. Yhdessä selvitettiin, onko eroa siinä, kuuleeko sikiö musiikkia, joka soitetaan kohdun ulkopuolelta verrattuna siihen, soitetaanko sitä vaginan sisässä.

Ja on vaikea olla mainitsematta Current Biology -lehdessä vuonna 2014 julkaistua tutkimusta Neotrogla-luolahyönteisestä, jonka naarailla on penistä muistuttava elin, jossa se ankkuroituu koiraaseen. Koirailla puolestaan on vaginaa muistuttava elin.