Maailmankaikkeudesta ei ole helppo löytää elämää. Nyt on kuitenkin yksi paikka vähemmän, mistä sitä kannattaa etsiä.

Omega Centaurilla, joka on pallomainen tähtijoukko suhteellisen lähellä meitä astronomisella mittakaavalla, tuskin on lainkaan asumiskelpoisia planeettoja, ilmenee uudessa amerikkalaistutkimjuksessa.

San Fransisco State Universityn ja Kalifornian yliopiston tutkijat ovat uudessa tutkimuksessaan analysoineet Omega Centaurin tähdistössä olevien eksoplaneettojen elinkelpoisuutta.

The Astrophysical Journal -lehdessä julkaistavassa tutkimuksessa arvioitiin, että Linnunradassamme sijaitse Omega Centauri voisi olla lupaava paikka etsiä elinkelpoisia planeettoja. Tähtijoukossa on noin 10 miljoonaa tähteä, ja se sijaitsee 16 000 valovuoden päässä Maasta. Koska se on suhteellisen lähellä, sitä oli helppo analysoida Hubble-teleskoopilla.

Tutkijat analysoivat tähtijoukon ytimessä noin 350 000 tähteä, joiden värin perusteella voidaan arvioida niiden ympärillä olevan elinkelpoisia planeettoja.

Tutkijat laskivat kullekin tähdelle asumiskelpoisen vyöhykkeen, missä voisi periaatteessa olla kiviplaneettoja, joilla on nestemäistä vettä.

Analyysissä kuitenkin ilmeni, että Omega Centaurin ytimessa tähdet ovat niin lähellä toisiaan, että niiden väliin ei mahdu elinkelpoisia planeettoja.

Oma Aurinkomme on 4,22 valovuoden päästä lähimmästä naapuristaan. Omega Centaurin ytimessä keskimääräinen etäisyys tähtien välillä on kuitenkin 0,16 valovuotta, jolloin ne kohtaisivat naapuritähtiään keskimäärin miljoonan vuoden välein. Tällaisissa olosuhteissa elinkelpoisien planeettojen elinkelpoisuus ei jatkuisi kovin kauan.

Tutkijat toteavat, että elämää kannattaa etsiä selvästi paikoissa, jossa tähdet eivät ole niin lähellä toisiaan.