Johns Hopkinsin yliopiston psykologian tutkijat ovat värvänneet 24 uskonnollista johtajaa koehenkilöiksi tutkimukseen, jossa he saavat kaksi vahvaa annosta hallusinogeeni psilosybiiniä – suomeksi siis ”taikasieniä”.

Koehenkilöt edustavat eri uskontokuntia. Koe toteutetaan kahdella eri koekerralla kuukauden välein.

Koehenkilöiden maailmankuva on kokemusten jälkeen saattanyt kehittyä universaalimpaan suuntaan: ”He löytävät laajemman arvostuksen maailman muita uskontoja kohtaan”.

Psilosybiini on psilosybiinisienten vaikuttava psykedeelinen kasviemäs. Pohjoisilla alueilla kuten Suomessa esiintyvä, psilosybiiniä sisältävä sienilajike tunnetaan nimellä suippumadonlakki eli silokki.

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, jättääkö vahva aistiharhojen sarja jälkiä uskonollisten johtajien hengelliseen ajatteluun ja muuttaako se heidän työskentelytapojaan pysyvästi.

Tutkimus on tiettävästi ensimmäinen laatuaan. Tutkimuksessa on mukana ainakin katolisia, ortodoksisia ja presbyteriaalisia pappeja sekä zen-buddhalaisia oppineita ja rabbeja. Tutkijat etsivät vielä imaamia ja hindulaista bramiinia mukaan uskonnollisesti kirjavaan kohdejoukkioon.

KAIKILLE KOE-HENKILÖILLE tehdään lääketieteellinen ja psykologinen tutkimus ennen ensimmäisen annoksen jakamista.

Testi tapahtuu olohuonetta muistuttavassa tilassa New Yorkin yliopistolla ja Baltimoressa Johns Hopkinsin yliopistolla kahden ”trippioppaan” läsnäollessa. Annostelun jälkeen kohdehenkilön annetaan oleilla mukavalla sohvalla unilaput silmillään ja uskonnollista musiikkia toistavat kuulokkeet korvillaan.

Koehenkilöiden ohjeistus on hyvin yksinkertainen: mene itseesi ja kerää kokemuksia.

Tutkimustulokset kotaan yhteen vuoden kestävän koehenkilöiden yksilöllisen seurannan jälkeen. Koehenkilöiden nimet tullaan luonnollisesti pitämään salassa.

”On vielä liian aikaista puhua tutkimustuloksista, mutta yleisesti ottaen henkilöt näyttäisivät kehittäneen syvemmän arvonkorostuksen omaa uskonnollista taustaansa kohtaan”, summasi tutkimuksen kanssa työskentelevä psykologi, Johns Hopkinsin yliopiston tohtori William Richards Lontoossa järjestetyssä konferenssissa heinäkuun alussa.

”He huomaavat, että he todella uskovat jakamiinsa oppeihin” hän jatkoi.

RICHARDSIN MUKAAN vaikuttaisi siltä, että johtajien käsitykset olisivat kokemusten jälkeen kehittyneet jopa universaalimpaan suuntaan: ”He löytävät laajemman arvostuksen maailman muita uskontoja kohtaan”.

Richards kuvaili tietoisuutta muovaavaa ja mystistä elämystä: ”Hyväkin rabbi voi kohdata sisäisen Buddhansa”.

Hän kertoi, että jokainen koehenkilö arvostaa koetilanteessa saamiaan kokemuksia ja ettei yksikään heistä ole ollut hämillään tai järkyttynyt, saati osoittanut katumusta.

”On itsestäänselvää, että nämä kokemukset ovat arvokkaita ja hyödyllisiä”, hän totesi.

Psilosybiinin on todettu vaikuttavan terminaalivaiheen syöpäpotilaiden akuuttiin ahdistuneisuuteen positiivisella tavalla. Psilosybiinin mahdollista käyttöä masennuksen hoidossa tarkastellaan parhaillaan.

Tekniikan Maailma uutisoi aiemmin vuosittaisesta Global Drug Surveystä, jonka mukaan taikasienet eli psilosybiinisienet ovat huumausaineista vähiten vaarallisia.

Uskonnollisten johtajien tutkimuksesta uutisoi The Guardian.