VIRALLINEN MICROSOFTIN blogi paljastaa, että tuorein Windows 10:n testiversio (Insider Preview Build 17093) sisältää asiallisen oloisia uudistuksia.

Niistä bluetooth-oheislaitteiden käyttöönottoon liittyvä parannus vaikuttaa ensi alkuun kiinnostavimmalta. Nykyinen tapa on käytännössä peruja jostain Windows XP -ajoilta, joten uudistus tulee todella tarpeeseen.

Vastaisuudessa homman pitäisi nimittäin sujua vain yhdellä klikkauksella – eikä hitaasti valikoissa kahlaten – kuten tähän asti on totuttu.

”Seuraava suuri Windows 10 -päivitys tulee jakeluun viimeistään huhtikuussa.”

Esimerkki: kun jokin uusi langaton lisävaruste on havaittu, käyttöjärjestelmä kertoo asiasta pienellä ilmoituksella, josta laitteen saa myös saman tien käyttöön.

Tilanne ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen.

Ilmeisesti oheislaitevalmistajalta edellytetään tavalla tai toisella tukea tälle ”virtaviivaistetulle käyttöönotolle”, ja tällä hetkellä vain Microsoftin oma Surface Precision Mouse -hiirulainen on virallisesti yhteensopiva.

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄN bluetooth-yhteyksistä vastaava tiimi kertoo työskentelevänsä tiiviisti useiden oheislaitevalmistajien kanssa, jotta toiminto yleistyisi pian. Mitä tuo sitten käytännössä tarkoittaa, ei ole vielä selvää.

Riittääkö vain käyttöjärjestelmätason tuki vai tarvitaanko oheislaitevalmistajiltakin uutta ohjelmistoa?

Jälkimmäisessä tapauksessa olisi tosin periaatteessa mahdollista, että ainakin osa nykyisistä oheislaitteista voitaisiin päivittää jälkikäteen yhteensopiviksi.

Mutta monikohan valmistaja lopulta julkaisisi uuden ja ilmaisen firmware-päivityksen vain tämän toiminnon takia?

On tunnetusti tuottoisampaa myydä sama mutta kevyesti päivitetty tuote uudelleen. Joka tapauksessa bluetooth-laitteiden käyttöönottoon liittyvä uudistus tulee todennäköisesti saataville viimeistään huhtikuussa, osana isoa Windows 10 -kevätpäivitystä.

Ellei sitten Microsoft muuta mieltään, sillä kaikki testiversion sisältämät toiminnot eivät aina pääse ”loppuun saakka”.