Kilpa-autojen ja aika usein myös rekisterien välissä olevien kulkuneuvojen suorituskyky on kiinnostava juttu. Toisaalta sen mittaaminen luotettavasti on hankalaa, joten nopeusmittarin ja rannekellon avulla mitatut kiihtyvyystulokset voi jättää omaan arvoonsa. Tarkempaa tietoa irtoaa tarkoitusta varten tehdyllä mittalaitteella.

Englantilaisen Race Technology Ltd:n valmistama AP-22-mittalaite on vähän pastillirasiaa suurempi, yksinkertainen musta muovilaatikko, jonka etuseinässä on LCD-näyttö ja kolme painiketta. Laite toimitetaan siistissä muovisalkussa, joka sisältää myös kaapelin tietokoneeseen kytkemistä varten ja englanninkielisen käyttöohjeen. Virtalähteenä toimii kaksi sormiparistoa, joten autoon ei tarvitse asentaa edes mitään johtoja. Itse laite vain mukana seuraavien tarrojen avulla esimerkiksi kojelaudan päälle kuta kuinkin vaakasuoraan asentoon kiinni ja mittaamaan.

Käyttö on periaatteessa yksinkertaista, mutta koska käyttönappuloita on vain kolme ja valikkoihin sijoitettuja mittausmahdollisuuksia paljon, joutuu nappuloita painelemaan aika tavalla. Kiihtyvyyttä voi mitata joko paikaltaan lähtien (esimerkiksi 0-100 km/h tai 0-400 m), valittujen nopeuksien välillä (esimerkiksi 60-120 km/h) ja vastaavasti jarrutuksia valitusta nopeudesta. Nopeuksia voi valita 10 km/h ja matkoja kymmenen metrin välein. Myös pitkittäisen ja sivuttaisen g-voiman laite näyttää ja haluttaessa jättää suurimmat arvot muistiinsa.

Kun laitteeseen asettaa tietoina auton painon, ilmanvastuskertoimen ja vierinvastuskertoimen, se laskee myös kiihdytyksessä tarvitun vetopyörätehon. Käyttöohje sisältää yksinkertaiset mittausohjeet edellä mainituille kertoimille rullausmenetelmällä. Lähtö- ja jarrutusnyökkäyksien vaikutusta tuloksiin voi kompensoida asettamalla laitteeseen jousituksen jäykkyyttä kuvaavan kertoimen. Sen hakeminen kuitenkin edellyttää laitteiston kalibrointia jonkin tunnetusti tarkan mittausmenetelmän avulla. Samoin pienin kiihtyvyys, johon laite reagoi, on erityisesti jarrutusmittauksissa muistettava valita sopivaksi. Liian pieni arvo johtaa helposti mittauksen käynnistymiseen jo jalkaa kaasulta nostettaessa. Suurin mitattava kiihtyvyys on 2 g. Suurin näytteenottotaajuus on 100 Hz eli tietoa saadaan haluttaessa sadasosasekunnin välein. Matkan laite ilmoittaa yhden metrin tarkkuudella, mikä vastaa sopivasti mittaustarkkuutta.

Mittausten jälkeen tuloksia voi tarkastella laitteen näytöllä ja tallettaa tai hylätä ne. Tallennuksen jälkeen voi tulokset siirtää sarjaporttiin liitettävällä yhdyskaapelilla tietokoneelle, jossa niitä voi jatkokäsitellä vaikkapa taulukkolaskentaohjelman avulla. Tarjolla on myös halvempi AC-22-versio, josta tietoja ei ole mahdollista siirtää ulos, vaan ne nollautuvat aina ennen seuraavaa mittausta.

(Tiivistelmä Velimatti Honkasen artikkelista TM 11/01, s. 121)