Tutkijat ovat löytäneet Etelä-Amerikasta, Perun rannikolta laajimmasta tunnetusta lapsien uhrauksesta kertovan joukkohaudan.

Ennennäkemätön joukkohauta on noin 550 vuotta sitten tapahtuneiden uhrimenojen uhrien viimeinen leposija. Vuonna 2011 alkaneet kaivaukset ovat paljastaneet Chimor-intiaanien uhranneen ainakin 140 lasta ja lisäksi noin 200 laamaa, lepyttääkseen vihaiset jumalansa.

Joukkohaudasta löydetyt lapset olivat iältään 5–14-vuotiaita.

”Koko maailmasta ei ole löydetty esimerkkejä joukkohaudoista, jotka olisivat kertoneet näin mittavasta lapsia koskevista uhrimenoista”, toteaa tutkimuksen johtaja John Verano New Orleansin Tulanen yliopistosta National Geographicille.

Muutamaa ehyttä luurankoa lukuunottamatta haudasta löytyneiden lapsien rintalasta oli vaurioitunut ja kylkiluut olivat menneet sijoiltaan. Tämä viittaa siihen, että uhrien rintakehä oli leikelty auki ja sydän revitty heidän rinnastaan.

Uhrimenot olivat osa useimpien varhaisten sivilisaatioiden kulttuuria, mutta lasten uhraaminen on ollut harvinaista kulttuurista riippumatta. Tutkijoiden mukaan kyseessä oli todennäköisesti äärimmäisen epätoivoinen yritys lepyttää Peruun sateita ja tulvia tuoneet vihaiset jumalat.

Lapsiuhrauksia tutkineen George Mason -yliopiston antropologi Haagen Klausin mukaan Chimorit olivat äärimmäisen hädän hetkellä valmiita uhraamaan ”heille kaikkein arvokkaimman asian”.

”Kenties he olivat huomanneet, että aikuisten uhraaminen ei saanut sateita loppumaan.”

Luurangoille tehty radiohiiliajoitus paljasti joukkomurhan ajoittuneen noin vuodelle 1450. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin Inkat liittivät Chimorit omaan valtakuntaansa.

Ennen Las Llamasiksi nimettyä löytöä merkittävin tutkijoiden tuntema tapaus, jossa uhreina oli lapsia tapahtui Asteekkivaltakunnan pääkaupunki Tenochtitlánissa 1480-luvulla. Tutkijat raportoivat vuonna 2012 löytäneensä kaupungista todistusaineistoa uhrimenoista, joissa tapettiin 42 lasta.

Aiheesta kirjoittaa National Geographic.