Peugeot ei ole ainoa autonvalmistaja, jolla on hinku päästä samaan kuvaan BMW:n ja Mercedeksen kanssa, saada osa siitä tarkemmin määrittelemättömästä säteilystä, joka näiden merkkien ympärillä on. Uusi 607 on kooltaan ja ulkonäöltään oikeilla jäljillä. Tarvitaanko kenties vielä jotain muuta?

Joskus ihmisen ajatus- ja käyttäytymismalli on kummallinen. Kun Peugeot aikoinaan esitteli 405-mallinsa, se sai loistavan vastaanoton. Siitä innostuneina päätettiin tehdä myös malliston suurimmasta samannäköinen, mutta se ei enää ollutkaan ihmisten mielestä kova juttu. Sanottiin, että se on liiaksi 405:n näköinen – ei kiinnosta. Ja samaan aikaan 405 kävi hyvin kaupaksi, eikä sen olemuksessa nähty mitään vikaa. Ehkä oikeaan osuvin ajatus tuosta tilanteesta oli, että asia olisi pitänyt hoitaa toisin päin – ensin olisi esitelty kalliimpi ja hieman suurempi 605, ja vasta sen jälkeen 405, jolloin siihen olisi peilautunut kalliimman mallin glamouria, eikä päinvastoin, ja samannäköisyys olisi koettu positiiviseksi asiaksi.

Uudesta Peugeot 607:sta ei voi kukaan sanoa, että se muistuttaa varsinaisesti mitään olemassa olevaa Peugeot-mallia. Se on vastaus niille, jotka etsivät autoa Audi-, BMW-, Mercedes-, Saab- tai Volvomyyjien luota. On sinänsä mielenkiinoista, että joidenkin mielestä todella moderni – suorastaan kaunis kori – on tehty kokolailla saman pohjalevyn päälle kuin edeltäjänsä. Koripelleistä 95 prosenttia on galvanoitua, ja monissa kohdissa käytetään suurlujuusterästä rakenteiden vahvistamiseksi.

Peugeot on säilyttänyt alustarakenteen periaatteessa samanlaisena kuin 605-mallissa. Maantiellä Peugeot kulki suoraan, eikä sillä ole taipumusta tuuliherkkyyteen. Hitaissa nopeuksissa jousitus vaikutti hieman kireältä, mutta siihen voi olla syynä myös melko matala rengasprofiili. Koeajetun version 2,2-litrainen dieselmoottori ja automaattivaihteisto on mainio paketti. Suorituskyky on auton tehoon nähden sopusoinnussa. Kaiken kaikkiaan Peugeot 607 on auto, joka on helppo valita matkaseuraksi varsinkin, jos polttoainetaloudellisuus ja ajomukavuus ratkaisevat.

Peugeot 607 2,2 HDi A

MAAHANTUOJA: Oy Maan Auto Ab, Mekaanikonkatu 12, 00810 Helsinki

puh. (09) 348 591

HINTA: 297 000 mk

(Tiivistelmä Jarmo Sukavan artikkelista TM 16/2000, s. 156-161)