Yhä useampi haluaa ottaa lomakuvansa ilman filmiä. Alle 500 eurolla saa jo asiallisen digitaalikameran, jossa ominaisuudet ja hinta ovat erinomaisessa tasapainossa.

Canon Powershot A70a

Fujifilm Finepix A303 Zoom

HP Photosmart 735

Konica Digital Revio KD-310Z

Nikon Coolpix 3100

Olympus Camedia C-350 Zoom

Pentax Optio 33L

Sony Cyber-shot DSC-P72

Kolmen megapikselin kennolla varustettuja digikameroita on valmistettu jo useampia vuosia ja niiden perustekniikka hallitaan jo hyvin. Ne ovat ominaisuuksiinsa nähden selvästi edullisempia kuin uudemmat, tarkemmilla kuvakennoilla varustetut kamerat.

Tyypillisessä taskukokoisessa, kolmen megapikselin kennolla varustetussa kamerassa on poikkeuksetta myös kolminkertainen zoom-objektiivi. Sen ansiosta ne soveltuvat monenlaiseen loma- ja kotitarvenäppäilyyn. Kokosimme vertailuun edustavan joukon näitä kohtuuhintaisia lomakameroita.

Vertailukameroiden objektiivit ovat mitä tyypillisimpiä kolminkertaisia zoomeja. Niiden polttoväli kattaa alueen lievästä laajakulmasta pienehköön teleobjektiiviin. Pieniä erojakin on, sillä esimerkiksi Canonin ja Olympuksen zoomit ovat aavistuksen muita laajakulmaisempia. Ne vastaavat osapuilleen 35 mm:n laajakulmaa, siinä missä muiden objektiivit vastaavat 38–39 mm:n polttoväliä.

Lähikuvaus sujuu kaikilla vertailun kameroilla kohtuullisesti, ja objektiivien valovoima on keskinkertainen. Jokainen tämän vertailun kamera mahtuu mukavasti taskuun, mutta jotkut ovat hieman muita painavampia ja siten hankalampia kuljettaa kesäpaidan taskussa. Kevein painaa akkuineen noin 200 grammaa, kun taas raskaimmat ylittävät 300 gramman rajan.

Kolmen megapikselin kuvakenno on toimiva kompromissi tarkkuuden, hinnan ja muistin tarpeen välillä. Tarkkuus riittää mainiosti, vaikka kuvia tulostaisi hieman A4-kokoa suuremmaksikin. Myös paino-originaaliksi kolmimegainen kuva kelpaa alle A5-kokoisena hyvin.

Vertailuryhmän kamerat ovat helppokäyttöisiä, ja useista valotus- ja ohjelmavalinnoista huolimatta kameroissa on myös helppokäyttöinen täysautomaattiasetus. Canon on mainio esimerkki tällaisesta laitteesta. Joissain laitteissa monipuolisuudesta on tingitty selvästi helppokäyttöisyyden lisäämiseksi. Toisaalta myös hyvin toteutetut valmiit kuvaus- ja aiheohjelmat helpottavat kuvaamista. Peräti kuudessa kamerassa kahdeksasta on erilaisia ohjelmia esimerkiksi henkilö-, maisema-, urheilu- ja hämäräkuvaukseen.

Kameroiden nestekidenäytöissä on jonkin verran eroja. Kooltaan ne ovat melko tavanomaisia 1,5-tuumaisia. Olympuksessa on hieman suurempi 1,8 tuuman ruutu, jota on mukavampi katsella lähikuvattaessa ja kuvia selattaessa. Pentaxin näyttö kääntyy 180 astetta kumpaankin suuntaan, mistä on etua erityisesti lähikohteita kuvattaessa tai muuten poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Vertailujoukko on yleisten ominaisuuksien ja kuvanlaadun suhteen kohtalaisen yhteneväinen. Laadukkaimmat ja hieman paremmin varustellut laitteet myös maksavat eniten, joten keskimäärin rahoilleen saa asiallisen vastineen. Erojakin on.

(Tiivistelmä Jukka Tikkasen artikkelista TM 10/03, s. 40-47)