Vuonna 1986 Afrikassa Kamerunissa tapahtui mystinen ja tuhoisa luonnononnettomuus, jonka syy on edelleen arvoitus tutkijoille, kirjoittaa Science Alert.

Elokuun 21. päivänä vuonna 1986 koillis-Kamerunissa sijaitseva Nyos-järvi päästi ilmoille äkkiä satoja tuhansia tonneja hiilidioksidia.

Tämä hiljainen kaasupilvi levisi ympäristöön lähes 100 km/h tuntinopeudella. Sen vuoksi tukehtui muutamassa minuutissa jopa yli 1 700 ihmistä, ja myös yli 3500 eläintä kuoli.

Ihmiset kuolivat tukehtumiseen, koska hiilidioksidi on happea painavampaa ja kaasu painui laaksojen pohjalle 25 kilometrin säteellä järvestä. Ihmiset läheisissä kylissä kuolivat tukehtumiseen unessaan.

Eri arvioiden mukaan ilmoille pääsi 300000:sta 1,6 miljoonaan kiloon hiilidioksidia.

Kun muutamat henkiin jääneet ihmiset heräsivät, mitään häiriötä tai väkivallan merkkejä ei näkynyt, mutta kaikkialla oli ruumiita. Näkyä kuvattiin samanlaiseksi kuin neutronipommin räjähdys.

”Järvet eivät tapa tuhansia ihmisiä”

On edelleen epäselvää, mitä tuolloin tapahtui.

”Se olis yksi hämmentävimmistä katastrofeista, jotka tiedemiehet ovat koskaan tutkineet”, Michiganin yliopiston ekologi George Kling sanoi Guardian-lehdessä vuonna 2005.

”Järvet eivät tuosta vain herää henkiin ja tapa tuhansia ihmisiä.”

Sen verran tutkijat ovat saaneet selville, että Nyos-järvestä lähti valtavasti hiilidioksidia liikkeelle yhdeksältä illalla. Läheisissä laaksoissa kaasupilvi oli jopa 50 metrin paksuinen.

Yleensä tuliperäisen alueen päällä olevan järven pohjalla on hiilidioksidia, mutta pinnalla olevat lämpimät vedet pitävät sen normaalioloissa ansassa järven pohjassa.

On epäselvää, mikä ”rikkoi sinetin” ja päästi syvällä olevan veden nousemaan pintaan. Selitys saattaa olla esimerkiksi maanjäristys, maanvyörymä tai tulivuorenpurkaus.

Putket imevät hiilidioksidia

Myös läheisellä Monoun-järvellä oli sattunut kahta vuotta aiemmin samanlainen hiilidioksidipurkaus, jossa kuoli 37 ihmistä.

Jotta katastrofi ei toistuisi, vuonna 2001 molempiin järviin asennettiin putkia, joilla imetään hiilidioksidia niiden pohjasta ja päästetään sitä ilmaan hyvin tasaisesti. Vuonna 2011 järviin asennettiin lisää putkia.

Alueella on kuitenkin muita huolia: Nyos-järveä ympäröivä maasta koostuva kehä on alkanut heikentyä. Jos se murtuu ja järven vedet pääsevät leviävät ympäristöön, seuraukset voivat olla katastrofaalisia.