On monia tilanteita, joissa radiopuhelin puoltaa paikkaansa huomattavasti paremmin kuin matkapuhelin. Luvista ja käyttömaksuista vapaat PMR 446 -radiopuhelimet ovat omiaan kaveriporukoille erilaisten harrastusten parissa. Kaikki kuulevat kerralla saman viestin. Pienille ja käteville puhelimille on varmasti käyttöä myös työtehtävissä.

* Alan 421 * Alan 441 * Alan 443 * Alan 451R * Alan 456R * Albrecht TecTalk FM * Binatone MR600 * Cobra MT500 * Cobra MT900 PRO * DORO 510 * DORO 512 * Kenwood UBZ-LJ8 * K-PO MT-2000L * Motorola Talkabout T5522 * Zodiac ME2YOU * Zodiac SuperTalk 446

PMR 446 -radiopuhelimia on jo kaupoissa erittäin kattava valikoima. Merkkejä ja malleja on lähes joka lähtöön. Tarjouksissa halvimpia ja yksinkertaisimpia malleja myydään parhaimmillaan jopa alle 50 eurolla pari. Kaikkein hämmästyttävintä on laitteiden pieni koko. Esimerkiksi tässä vertailussa mukana olevat Alanin ja Zodiacin mallit eivät ole juuri tulitikkuaskia suurempia.

PMR 446 -radiopuhelimien kanavamäärä on rajoitettu kahdeksaan, ja lähes kaikissa on vakiona selektiivikutsu, jolla jokainen kanava on mahdollista pilkkoa kymmeniin alikanaviin. Suurimmasta osasta löytyy jo puheohjattu lähetys, eli VOX. Muita puhelimista tavattuja toimintoja ovat esimerkiksi värinähälytys, automaattihaku sekä kaksoiskuuntelu, jolla voi näppärästi päivystää, mitä toisella kanavalla tapahtuu. Erikoisimpiin kuuluu jo puheen salaus. Cobra MT900 PRO:ssa sekä Kenwood UBZ-LJ8:ssa puhe on mahdollista sekoittaa sellaiseen muotoon, ettei kukaan pääse samalle ”linjalle” kuuntelemaan keskustelua. Albrecht TecTalk pitää sisällään jopa FM-radion ja sekuntikellon toiminnot.

Radiopuhelin on korvaamaton apu monissa ammateissa. Se on tarpeellinen työkalu esimerkiksi rakennus- ja tietyömailla sekä huoltomiesten käytössä taloyhtiöissä. Laite toimii nopeana yhteydenpitovälineenä ja turvapuhelimena myös vartijoille ja ravintoloiden ovimiehille. Jopa markkinoiden huokein PMR-puhelin täyttää tehtävänsä näppäränä viestintävälineenä esimerkiksi kerrostalo- tai omakotitaloalueella.

Pieni ja kevyt radiopuhelin on helppo ottaa mukaan vaikka patikkaretkelle tai hiihtorinteeseen. Laite on omiaan myös moottoripyörä- ja kelkkailukäytössä. PMR-puhelimiin lisävarusteena saatavaan kypäräsettiin kuuluu erillinen nappikuuloke ja suun eteen sijoitettava mikrofoni. PMR 446:ta käytetään myös metsästyspuhelimena. Tässä käytössä yhteyksiä saattaa tosin vaikeuttaa puhelimien rajallinen kantama. Metsästyskäytössä radiopuhelimelle hyvä lisävaruste on korvakuuloke.

PMR 446 -puhelimien käyttöön liittyy samat säännöt ja käyttöperiaatteet kuin muillakin radiopuhelimilla. Heikoissa kuuluvuusolosuhteissa jo pelkkä laitteen nostaminen ylemmäksi parantaa yhteyttä huomattavasti. Maastossa kannattaa hakeutua mieluummin mäen päälle kuin notkon pohjalle.

(Tiivistelmä Raimo Ylösen artikkelista TM 2/04, s. 38-44)