Mikä olisi viisain sotilaallinen tapa laittaa kuriin Pohjois-Korean mahtailu – ilman että siitä seuraisi hyvin tuhoisaa, massiivista sotaa?

Eräs johtava Pohjois-Korea-asiantuntija on esittänyt The Daily Beast -sivustolla julkaisemassaan kolumnissa erikoista ratkaisua: tuhotaan ohjuksella Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin henkilökohtainen ”bajamaja”.

Idean esittää Arms Control Wonk -julkaisun perustaja ja East Asia Nonproliferation Program at the Middlebury Instituten johtaja Jeffrey Lewis.

Esityksen tausta on, että Yhdysvallat on harkinnut erilaisia keinoja lähettää Kim Jong-unille vahvan sotilaallisen viestin. Se ei kuitenkaan saisi olla niin voimakas, että se laukaisisi sodan. Pohjois-Korea sanoo olevansa ydinasevaltio, ja joka tapauksessa siitä on laaja yksimielisyys, että Pohjois-Korea voisi aiheuttaa isoa tuhoa pommittamalla Etelä-Korean pääkaupunkia Soulia perinteisilläkin pommeilla.

Lewisin mukaan Yhdysvaltain pitäisi löytää kohde, joka on Kimille tarpeeksi nöyryyttävä ja pelottava mutta ei kuitenkaan niin suuri, että se saisi hänet kostamaan massiivisella iskulla.

Tällainen kohde voisi olla Kim Jong-unin henkilökohtainen liikuteltava vessa, Lewis ehdottaa.

Kuva: KCNA

Aina kun Kim on katsomassa ohjusten laukaisuja, ne tapahtuvat yleensä syrjäseuduilla. Tämän vuoksi johtajaa varten seurueen mukana tarvitaan myös liikuteltavaa vessaa, missä on maan virallisissa propagandakuvissa usein taustalla vilahdellutkin.

”Kannettavan vessan tuhoaminen riistäisi Kim Jong-unilta arvokkaan mukavuuden, ja samaan aikaan se osoittaisi Yhdysvaltain tarkkuusammusten uskomatonta tarkkuutta. Se lähettäisi viestin, josta ei voi erehtyä: Me voimme tappaa sinut, kun olet kakkosella”, Lewis kirjoittaa.

Hän myöntää itsekin ideansa kuulostavan koomiselta. Se kuitenkin kuvastaa sitä, miten vaikeaa sopivan kohteen löytäminen on.