Syyskuussa 2017 tehty Pohjois-Korean viimeisin maanalainen ydinkoe näyttäisi romahduttaneen Mantap-nimisen vuoren, jonka sisällä kokeita on tehty.

Romahdusta oli osattu odottaa, ja vaikka virallista tietoa Pohjois-Koreasta ei tietenkään ole ollut saatavilla, viime kuussa kaksi kiinalaista tutkijaryhmää vahvisti tiedon omien havaintojensa perusteella.

Toisen tutkijaryhmän mukaan viimeisimmän räjähdyksen seurauksena vuoreen on avautunut aukko, joka sittemmin on romahtanut itsensä päälle. Toisen ryhmän havaintojen mukaan vuoressa olisi virtauskanava, josta ydinräjähdyksen materiaalia pääsisi purkautumaan ilmakehään.

Uudet, SAR-tutkalla satelliitista käsin saadut mittahavainnot ja niistä koostetut 3d-mallit kertovat lisätietoja tapahtuneesta. Niitä on verrattu seismisillä mittareilla saatuihin tietoihin.

Monikansallinen tutkijaryhmä Singaporesta, USA:sta, Saksasta ja Kiinasta tulevat raportoimaan havainnoistaan myöhemmin tällä viikolla Science-lehdessä.

Räjähdys lisäsi vuoren korkeutta noin 2 metrillä ja leveyttä 3–4 metrillä, mutta ”minuuttien, tuntien tai päivien kuluttua” onkalo vuoressa romahti.

Tutkijoiden raportissa tullaan toteamaan muun muassa, että että viimeisin ydinkoe aiheutti noin 5,2 magnitudin ”maanjäristyksen”.

Noin 8,5 minuuttia alkuperäisen räjähdyksen jälkeen havaittiin toinen tärähdys noin 700 metrin päässä ensimmäisestä, mikä voisi viitata huoltotunnelin tai vanhemman ydinkoepaikan romahtamiseen.

Paikka-arviot poikkeavat hieman aikaisempien tutkimusten arvioista.

Näiden tietojen perusteella tutkijat arvioivat, että kyseessä oli 120–300 tnt-kilotonnin eli noin 10 kertaa Hiroshiman pommia voimakkaampi räjähdys. Se viittaisi joko tehokkaaseen perinteiseen atomipommiin tai pienehköön vetypommiin.

Tutkijoiden arvioiden mukaan varsinainen ydinkoe tapahtui 450 metriä vuorenhuipun alapuolella. Se höyrysti graniittia halkaisijaltaan noin 50-metriselta alueelta. Kiveä tuhoutui yhteensä noin 300 metrin matkalta, ja sitä halkeili 1–2 kilometrin alueelta.

Räjähdys lisäsi vuoren korkeutta noin 2 metrillä ja leveyttä 3–4 metrillä, mutta ”minuuttien, tuntien tai päivien kuluttua” onkalo vuoressa romahti. Lopulta huippu jäi 0,5 metriä alkuperäistä alemmas.

Tutkijat uskovat, että vuoren muoto saattaa vielä muuttua, kun hajonnut kiviaines hakee muotoaan.