Beringinmeren merijään laajuus on kuluvana talvena ollut poikkeuksellisen vähäinen.

Itse asiassa kulunut talvi toi Pohjoisen jäämeren ja Tyynenmeren ainoalle yhdistävälle merialueelle vähiten merijäätä sitten vuoden 1850, asiantuntijat kertovat Nasan Earth Observatoryn tiedotteessa.

Alla olevat kuvat havainnollistavat poikkeuksellisen tilanteen. Ylemmässä kuvassa Beringinmeren merijään tilanne 29. huhtikuuta 2018, ja alemmassa samalta ajankohdalta vuonna 2013:

29.4.2018

29.4.2013

”Elämme huhtikuun loppua, ja Beringinmeri on käytännössä vapaa merijäästä. Normaalisti sitä peittäisi vielä 500 000 neliökilometrin jääpeite”, Yhdysvaltain kansallisen lumen ja jään tutkimuskeskuksen Walt Meier kertoo.

”Merijään alue on ollut ennätyksellisen pieni suurimman osan vuodesta 2018, ja jatkuvasti helmikuun 12. päivästä alkaen.”

Myös koko Pohjoisen jäämeren merijää on hätyytellyt ennätysalhaisia määriä. Kansainvälisen Arktisen alueen tutkimuskeskuksen johtaja John Walshin mukaan ilmiö johtuu ”kolmen tekijän täydellisestä myrskystä”.

”Ilman lämpötila oli tavallista korkeampi syksyllä ja alkutalvesta. Myös Beringinmeren lämpötila pysyi korkeana, ja lisäksi talvi oli yksi myrskyisimmistä 70 vuoteen.”

Alla oleva kuvaaja paljastaa Beringinmeren merijään laajuuden kehityksen talven aikana: