Polttoaineiden jakeluasemien ohi ajaessa on saanut viime päivinä hieraista silmiään. Dieselin pumppuhinnat ovat nousseet rajusti, bensan hinta ei.

Polttoaine.net-sivuston mukaan bensan ja dieselin hintaero Suomen jakeluasemilla olikin  eilen enää keskimäärin 8,5 senttiä litralta. Dieselissä on veroja kuitenkin reilut 78 senttiä litralta, kun bensan vastaava verojen määrä litrassa on liki 20 senttiä enemmän.

Viime kuun puolivälissä bensan ja dieselin hintaero oli öljyalan tilastojen mukaan vielä yli 17 senttiä litralta. Sen jälkeen dieselin hinta on noussut jyrkästi raakaöljyn mukana, mutta bensan hinta on käytännössä polkenut paikallaan.

Ilmiö näkyy polttoaineiden jalostusmarginaalissa, eli raakaöljyn ja polttoaineen markkinahintojen erossa. Bensan jalostusmarginaali on lyhyessä ajassa romahtanut, ja dieselin jalostusmarginaali on samassa ajassa pikemmin kasvanut.

Bensan ja dieselin pumppuhintojen hintaeron kaventuminen talveksi on jokavuotinen ilmiö, joka on tällä kertaa harvinaisen voimakas. Polttoainemarkkinoilla bensan jalostusmarginaali ei ole ollut kertaakaan vuoden 2014 jälkeen niin matala kuin nyt. Ja tämä siis näkyy pumppuhinnoissa.

Dieselin hintaa nostaa talveksi se, että talven tullen lämmitysöljyn kysyntä kasvaa kaikkialla ja etenkin USA:ssa. Lämmityksessä käytettävä kevyt polttoöljy on samoja öljynjalostuksen keskitisleitä kuin dieselöljy, käytännössä samaa tavaraa.

Bensan maailmanmarkkinahinnat taas putoavat syksyllä esimerkiksi siksi, että USA:n autoilukausi päättyy. USA:ssa lähes kaikki henkilöautot kulkevat bensalla ja siksi nimenomaan USA heiluttaa koko maailman bensamarkkinoita.

Samaan suuntaan vaikuttaa myös se, että talvibensa on hiukan kesäbensaa halvempaa, mutta dieselissä taas kesä- ja talvilaadun hintaero on päinvastainen. Toistaiseksi talvidieseliä on jaossa vasta Pohjois-Suomessa. Kun se leviää Etelä-Suomeenkin, pienenee bensan ja dieselin hintaero lisää.

Tätä menoa bensan ja dieselin hintaero kutistuu keskitalvella melkein olemattomiin. Dieselkuskien iloksi keväällä osat taas vaihtuvat.