Saksalainen Stuttgartin kaupunki kieltää useimmat saastuttavat dieselautot kaduiltaan ensi vuonna, kertoo uutistoimisto Reuters.

Paikallinen ministeriö sanoi keskiviikkona, että Stuttgart kieltää ensi tammikuusta lähtien Euro 4 -päästöstandardien mukaiset ja sitä vanhemmat autot kaduiltaan.

Uudempia Euro 5 -standardin mukaisia dieselautoja ei ainakaan vielä kielletä, vaan kaupunki pyrkii parantamaan ilmanlaatua laajemmalla kokonaispaketilla. Niidenkin kielto saattaa tulla eteen vuonna 2020, jos ilmanlaatu ei parane riittävästi sitä ennen.

Saksan korkein hallinto-oikeus päätti talvella, että isot kaupungit saavat kieltää saastuttavilla dieselautoilla ajamisen. Hampuri otti ensimmäisenä saksalaiskaupunkina käyttöön tällaisen kiellon kieltämällä autot, jotka eivät ole Euro 6 -standardin mukaisia.

Dieselautojen NOx-päästöt heikentävät voimakkaasti ilmanlaatua ja aiheuttavat terveyshaittoja ihmisille.

Baden-Württembergin osavaltiossa sijaitsevat Stuttgart on Mercedes-Benzin ja Volkswagen Groupiin kuuluvan Porschen kotipaikka.

Monet muutkin suuret eurooppalaiskaupungit ovat kaavailleet kieltoja dieselautoille. Tällaisia suunnitelmia ovat esittäneet ainakin Pariisi, Madrid, Kööpenhamina ja Ateena.