Vuonna 2017 Tekniikan Maailma kertoi monista yllättävistä asioista: hävittäjälentäjästä joka itse ampui itsensä alas, miehestä joka laittoi päänsä hiukkaskiihdyttimeen sekä yhdestä sivusta, jonne kaikki Wikipedia-linkit lopulta johtavat.

Vuosi oli hyvin mielenkiintoinen myös tiedeuutisten suhteen, myös niihin mahtui mukaan hyvin yllättäviä uusia havaintoja maailmastamme ja maailmankaikkeudesta.

Näin vuoden päättymisen kunniaksi TM:n toimitus kokosi yhteen Top 10 -listauksen vuoden yllättävimmistä tiedeuutisista, ja tässä ne ovat käänteisessä järjestyksessä.


10. Lääke joka antaa antamistaan – kannabis voi olla aivojen nuoruuden lähde

Uusi tutkimus viittaa siihen, että kannabis vaikuttaa eri tavalla eri ikäisiin nisäkkäisiin. Siinä missä nuorten kognitiiviset kyvyt heikkenevät pössyttelyn tuloksena, vanhemman väestön suorituskyky parantuu merkittävästi.

Lue tästä >>


9. Voimakkaimmat koskaan havaitut gravitaatioaallot syntyivät tiheiden neutronitähtien yhdistymisestä – Kultaa ja platinaa syntyi 10 Maan verran

Ligo- ja Virgo-observatoriot havaitsivat elokuussa kahden hyvin tiheän neutronitähden yhdistymisestä syntyneitä gravitaatioaaltoja. Gravitaatioaaltojen yhteydessä havaittiin ensimmäistä kertaa myös gammasäteilyä.

Lue tästä >>


8. Pappi, rabbi ja imaami söivät ”taikasieniä”, mitä sitten tapahtui? – Tämä ei ole vitsi, tämä on tieteellinen tutkimus

Taikasienet – uskontojen välisen vuoropuhelun potentiaalinen apuväline?

Lue tästä >>


7. Vedenalainen ”kuoleman musta aukko” paljastui: Jääkautisesta luolasta löytyi jättieläinten luita ja 13 000 vuotta vanha 15-vuotias tyttö

Tutkijat ovat löytäneet Meksikosta 13 000 vanhoja luita, jotka saattavat paljastaa uusia tietoja siitä, miten ihmiset alun perin tulivat Amerikkaan.

Lue tästä >>


6. Astronomit ovat löytäneet 22 mystistä avaruussignaalia, ja uusin on niistä kaikkein kummallisin

signal 1
Salaperäisten avaruudesta tulevien radiosignaalien arvoitus syvenee.

Lue tästä >>


5. Onko maailmankaikkeus pelkkä jättimäinen hologrammi? Tiedemiehet löysivät uusia todisteita

Tiedemiehet ovat löytäneet uusia merkkejä siitä, että koko maailmankaikkeus saattaa olla ollut ”hologrammi” ja että käsitys kolmiulotteisuudesta voi olla pelkkä illuusio.

Lue tästä >>


4. Arabit aikovat hinata jäävuoren juomavedeksi – juotavaa miljoonalle ihmiselle 5 vuodeksi

Yhdistyneet arabiemiirikunnat suunnittelee juomaveden tuottamista poikkeuksellisin keinoin.

Lue tästä >>


3. Arkeologit ratkaisivat suuren mysteerin siitä, miten maailman seitsemään ihmeeseen kuuluva Kheopsin pyramidi rakennettiin

Arkeologit uskovat ratkaisseensa yhden Egyptissä sijaitsevan Kheopsin pyramidin rakentamiseen liittyvistä suurimmista arvoituksista.

Lue tästä >>


2. Kilogramma määritellään uudelleen vuonna 2018 – Amerikkalaisten ehdotus saattaa tulla valituksi

Kilogrammalle tarvitaan uusi määritelmä, sillä Pariisissa sijaitseva mallipunnus on epäkäytännöllinen. Kilon tarkka mittaaminen on kuitenkin varsin vaikeaa.

Lue tästä >>


1. ”Portti alamaailmaan” paisuu Siperiassa – ja se tuo päivänvaloon 200 000 vuotta vanhoja metsiä

Batagaikan kraateri

Ilmaston lämpeneminen näkyy maapallolla monessa paikassa, ja yksi tällainen paikka on Siperia.

Lue tästä >>