Onko mitään, mihin peruna ei pysty? Viime viikolla julkaistussa uudessa tutkimuksessa peruna saa poikkeuksellista kiitosta: se on auttanut tuomaan rauhaa ja vaurautta Eurooppaan sen jälkeen, kun sen viljely aloitettiin täällä 1500-luvulla.

National Bureau of Economic Research –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa väitetään, että perunan viljely Euroopassa lisäsi huomattavasti maatalouden tuottavuutta, laski maan hintaa, monipuolisti ruokavaliota ja nosti palkkoja. Vaikutukset hyödyttivät niin valtaapitäviä kuin tavallisia maanviljelijöitä, tutkimus kertoo.

Löytöretkeilijät löysivät perunan Latinalaisesta Amerikasta 1400-luvulla, mistä se tuotiin nopeasti Eurooppaan.

Perunanviljelyn aloittaminen ja siitä seurannut tuottavuuden kasvu ”vähensi dramaattisesti konflikteja” paitsi valtioiden sisällä myös niiden välillä, tutkimus kertoo.

Tutkijat analysoivat 2 477 taistelua, joita käytiin 899 sodassa 500 vuoden aikana vuosina 1400–1900.

Tutkijoiden ensimmäinen johtopäätös oli, että perunan mahdollista maanviljelyksen tehostuminen laski maan hintaa, mikä vähensi maanomistukseen liittyviä konflikteja.

Samaan aikaan maanviljelijöiden tulot kasvoivat ja muuttuivat säännöllisemmiksi. Tämä toi puolestaan lisää verotuloja valtioille, minkä ansiosta ne pystyivät ”ostamaan” rauhaa, tutkimus toteaa.

Peruna valittiin tutkimuksen kohteeksi, koska sitä voidaan kasvattaa monenlaisessa maaperässä eikä se kärsi niin paljon kuivuudesta. Perunanviljely paransi ravintotilannetta etenkin kuivina ja kylminä aikoina, tutkijat sanovat.

Amerikoissa perunaherkuista on saatu nauttia paljon pidempään kuin Euroopassa.

Tekniikan Maailma kertoi kesällä, että uusien arkeologisten löytöjen perusteella perunamuusi saattaa olla yksi ihmiskunnan perinteisimmistä ruokalajeista. Todistettavasti sitä on valmistettu jo yli 10 000 vuotta sitten – tarkalleen ottaen jopa 10 900 vuotta sitten, tutkijat arvioivat.

Havainnot ajoittaisivat perunamuusin siis suunnilleen samoihin aikoihin maanviljelystaidon keksimisen kanssa.

Utahin yliopiston ja Utahin luonnonhistoriallisen museon arkeologit ovat kaivaneet esiin kivisiä ruoanlaittovälineitä North Creek Shelterin esihistorialliselta löytöpaikalta, Utahin Escalante Valleyn alueelta. Kivityökaluista löytyi tärkkelysjäämiä, jotka tutkijat tunnistivat olevan peräisin Solanum jamesii -villiperunalajin juurimukuloista. Toisin sanoen niillä on nuijittu perunaa muusiksi.