Vastikään esitellyn HP Spectre x360:n akun kapasiteetiksi ilmoitetaan 61 wattituntia.

Näytöksi saa joko 1080p- tai 4k-paneelin.

Ei siinä mitään, mutta tuo lukema on vain wattitunnin verran enemmän kuin edeltäjässään. Silti ilmoitettu akkukesto paranee yli kolmanneksella: tarkemmin sanottuna 22,5 tuntiin, mikä tuntuu suorastaan poikkeuksellisen kovalta lukemalta.

Etenkin kun suorituskykyä on tullut samalla noin viidennes enemmän.

Valmistajan englanninkielisessä lehdistötiedotteessa puhutaan ”hybridikannettavien” laiteluokan akkukeston maailmanennätyksestä, mikä voi varauksin jopa pitää paikkansa.

Moni joka tapauksessa raapii päätään ja ihmettelee, mistä tässä yhtälössä on oikein kysymys.

Ennakkotietojen perusteella täyttä varmuutta on vaikea saada, mutta nyt ilmoitettua parannusta ei voi laittaa vain Intelin uuden Whiskey Lake -arkkitehtuuria hyödyntävän neliydinsuorittimen tai parantuneen energiatehokkuuden nimiin.

Yksi tekijä on sähköä säästävä 1080p-uutuusnäyttöpaneeli (1 W). Valmistajan omissa mittauksissa ei nimittäin käytetty lisähintaan saatavaa 4k-näyttöä, jonka tehonkulutus tiedetään suuremmaksi.

Verkkokameralle on oma ”kill switch”.

Lisäksi muuttunut kilpailutilanne tietokonemarkkinoilla saattaa osaltaan vaikuttaa asiaan.

Viime kuukausina julkaistut uuden sukupolven Snapdragon-kannettavat ovat varastaneet Intel-kokoonpanoilta huomiota. Sattumaa vai ei, mutta niitä(kin) mainostetaan houkuttelevan kuuloisilla 20 tunnin lukemilla. Suorituskykyä on toki vähemmän kuin Intel-kannettavilla, joten tässä suhteessa lukemille on katetta.

Mutta siitä ei silti pääse mihinkään, että ellei HP ole keksinyt jotain todella mullistavaa ja uutta, Spectre x360:n maailmanennätystason akkukesto perustuu ensisijaisesti suotuisiin laboratorio-olosuhteisiin. Tilanne tuo mieleen autovalmistajien ilmoittamat kulutuslukemat.

Asia tulee valitettavan monelle yhä täytenä yllätyksenä.

Akkukeston mittaamiseen tarkoitetut testisovellukset – kuten HP:n käyttämä MobileMark 2014 – eivät nimittäin aina kerro koko totuutta: ne suoritetaan ikään kuin suljetussa ympäristössä, eikä testien aikana ladata verkosta mitään koneelle, toisin kuin tosielämän olosuhteissa.

Laite on puolitoista senttiä paksu.

Siksi myös HP taustoittaa ilmoittamaansa akkukestoa pienellä präntillä, tähän tapaan:

”Tarkempaan akkukestoon vaikuttavat muun muassa laitekokoonpanon yksityiskohdat, käytettävät sovellukset, käyttötavat, langaton tietoliikenne ja virranhallinta-asetukset”.

Mikäli käytössä olisi useampia resursseja kuluttavia sovelluksia samaan aikaan ja taustalla ladattaisiin isoja tiedostoja, tulokset olisivat erilaisia. Lisätään soppaan vielä esimerkiksi suoratoistettava musiikki sekä päiväsaikaan selvästi suurempi näytön kirkkaus,  ilmoitettu 22,5 tuntia voi tuntua jo haaveelta.

Sama toimintatapa pätee toki muihinkin tietokonevalmistajiin, joten laboratoriosta kumpuava optimismi ja/tai teoreettisuus eivät suinkaan ole vain HP:n keksintöä.

Tämä kannattaa siis pitää mielessä, jos hakusessa on suorituskykyinen kannettava, jonka pitäisi jaksaa akun varassa mahdollisimman pitkään.

Miten vain, muilta osin HP:n uutuus vaikuttaa niin ikään asialliselta: noin 1,3 kilon painoiseen kannettavaan mahtuu muun muassa jo aiemmin mainittu neliydinsuoritin (i5/i7), 8 tai 16 gigatavua muistia sekä 256 tai 512 gigatavua tallennustilaa plus kaikki nykyajan lisäherkut.

Uusi 13 tuuman HP Spectre x360 saapuu myyntiin joulukuussa, ja suositushinnat alkavat 1 399 eurosta.