Venäjän presidentti Vladimir Putin on tänä vuonna rummuttanut maansa uutta mullistavaa Avantgard-ohjusjärjestelmää. Ja pian se on käyttöönottovalmis, kertoo The Financial Times.

”Meteoriitin tavoin iskevät” Avantgard-ohjukset eivät ole perinteisiä ballistisia ohjuksia. Niiden lentorata on täysin muunneltavissa ja ne pystyvät Putinin mukaan kiertämään ohjuspuolustusjärjestelmiä ja muuttamaan korkeuttaan. Ohjuksen on ilmoitettu kykenevän jopa 20-kertaiseen äänen nopeuteen.

Ne voidaan Venäjän mukaan varustaa 150 kilotonnin tai jopa yhden megatonnin ydinkärjellä, tai perinteisillä ohjuskärjillä.

”Avantgard-järjestelmä tullaan ottamaan käyttöön lähikuukausien aikana”, Putin on nyt kertonut The Financial Timesin mukaan.

”Se on elämän tosiasia, että olemme yhteistyö- ja kilpakumppaneitamme edellä, mitä tulee hypersoonisiin tarkkuusohjuksiin. Kenelläkään muulla ei ole sellaisia. Siinä mielessä tunnemme olomme hyvin mukavaksi ja turvalliseksi.”

Venäjä on kehittänyt Avantgard-järjestelmää tiettävästi vuodesta 2004 alkaen. Vielä tähän mennessä maa ei kuitenkaan ole esittänyt kovien väitöksiensä tueksi todistusaineistoa järjestelmän olemassaolosta.

”Ilmiselvistä syistä johtuen emme voi esitellä järjestelmän ulkonäköä”, Venäjän puolustusministeri Yuriy Borisov totesi maaliskuussa. Tuolloin Borisov ilmoitti Venäjän tehneen sopimuksen järjestelmän massatuotannosta.

Putinin mukaan Avantgard ei suinkaan ole ainoa Venäjän mullistavista uusista järjestelmistä. ”Tämä on vain yksi osa modernia asetekniikkaa, mikä tulee moninkertaistamaan Venäjän armeijan potentiaalin”, Venäjän valtiollista mediaa edustava Sputnik News kertoo Putinin todenneen. Esimerkiksi Venäjän uudet pitkän kantaman ballistiset Sarmat-ohjukset tullaan ottamaan käyttöön vuoden sisällä.

Financial Times huomauttaa, että Venäjän uusien ohjusjärjestelmien myötä ydinaseriisunnan tulevaisuus on vaakalaudalla.

Vuonna 1970 voimaan astunut ydinsulkusopimus vanhenee 2021, ja kumpikin suurista ydinasevaltioista on syyttänyt toisiaan sopimuksen ehtojen rikkomisesta. Ei siis ole varmaa, miten sopimusta tullaan jatkamaan tulevaisuudessa.