Kun taivas on pilvetön, kaupungissakin asuvat ihmiset voivat suhteellisen helposti nähdä taivaalla jonkin verran tähtiä.

On kuitenkin helppo unohtaa, että kaupungista käsin näkyvä tähtitaivas on vain kalpea aavistus siitä, miltä tähtitaivas todellisuudessa näyttää verrattuna sellaiseen paikkaan, jossa keinovaloa ei ole lainkaan.

Suurin osa ihmisistä viettää yönsä paikoissa, joissa keinovalon synnyttämä valosaaste valaisee taivasta niin paljon, että se hämärtää suurimman osan tähtitaivaasta. 1800-luvulle asti ennen sähkövalon keksimistä ihmiset olivat tottuneet paljon näkemään paljon kirkkaamman tähtitaivaan.

Nyt yhdysvaltalainen Skyglow-projekti on julkaissut uuden kauniin videon, jolla havainnollistetaan, miltä New Yorkin taivas näyttäisi ilman valosaastetta. Videot on tehty niin, että Grand Canyonista ja Kuolemanlaaksosta kuvattua ”oikeaa” tähtitaivasta on siirretty näkymään suurkaupungin taivaan päälle.

Samanlainen video on julkaistu aiemmin myös siitä, miltä Los Angelesin tähtitaivas näyttäisi.

Viime vuoden lopulla Scientific Advances -lehdessä julkaistu tutkimus kertoi, että valosaaste lisääntyy ympäri maailmaa ja yöt muuttuvat vähemmän pimeiksi.

Satelliittikuviin perustuva tutkimus kertoo, että maailmanlaajuisesti valosaaste on lisääntynyt noin 2 prosenttia vuodessa vuosina 2012–2016.

Suuremmissa kaupunkikeskuksissa kirkkaus väheni, kun valoja korvattiin led-lampuilla. Suurten kaupunkien laitamilla kirkkaus puolestaan kasvoi.

Valosaasteella on muitakin haittapuolia kuin se, että se estää tähtitaivaan näkemisen. Se voi synnyttää useita terveyshaittoja niin eläimille kuin ihmisille.