Onko hätävilkun käyttö sallittua auton ollessa liikkeessä? Tätä kysyy nimimerkki ”Hätävilkut päälle” uuden Tekniikan Maailman Postilaatikko-palstalla.

Kysymys kuuluu näin:

”Radiossa annettiin ohje, että edessä näkyvää kolaripaikkaa lähestyttäessä pitää kytkeä hätävilkut päälle. Toimenpiteen viisaus on ilmeinen, mutta onko se laillista?”

Olavi Lempinen vastaa TM:ssä, että se ei ole laillista.

Ote vastauksesta alla:

”Suomalaisessa lainsäädännössä hätävilkkupykälät ovat samanhenkiset kuin äänimerkinkin. Molempien käyttökielto on mahdollisimman kattava. Näistä lähtökohdista laki toimii tietyissä tilanteissa turvallisuutta vastaan. Hätävilkkuja ei voida koskaan kytkeä laillisesti päälle ajoneuvon liikkuessa, vaikka pitäisi pystyä.”

”Nykyisen tieliikennelain astuessa voimaan sen Ajoneuvoasetuksen täytääntönpanopäätöksen 26 §:ssä todettiin, että hätävilkkujen käyttö on sallittua vain, ”jos auto on jouduttu pysäyttämään sellaiseen paikkaan, jossa se voi aiheuttaa erityistä vaaraa muulle liikenteelle”. Säännöstä tiukennettiin vuonna 1987, ja se siirrettiin asetuksesta lakiin. Nyt pysäytyksen syyksi hyväksyttiin vain onnettomuus, vaurio tai muu pakottava syy.”

”Pykälänkiristyksen syynä olivat väärinpysäköinnin kanssa yleiseksi muuttunut hätävilkkujen käyttö. Todellisuudessa tämä ongelma olisi pitänyt poistaa ohjeistamalla pysäköinnin valvontaa laputtamaan väärin pysäköityjä autoja tuijottamatta päällä oleviin hätävilkkuihin.”

”Hätävilkkujen sallittua käyttöä pitäisi turvallisuusperustein vapauttaa moneen tilanteeseen, joista olemme lehdessämme aikaisemminkin kirjoittaneet.”

Lue koko Postilaatikko-palsta TM:n digilehdestä!